POČELO JE

Telekomi dižu cijene i usklađuju se s inflacijom, ali ima i jedna dobra vijest 

Autor: Poslovni dnevnik Foto/Video: Ilustracija
- Advertisement -

Telekomi sada, s ugrađenom indeksnom klauzulom, mogu svake godine, automatski, jednokratno, uskladiti se s inflacijom u državi. A1 je probio led i to učinio prvi, za očekivati je da će do kraja godine njihov primjer slijediti i ostali, piše Poslovni dnevnik.

S obzirom na to da su telekomi koju posluju u Hrvatskoj: Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon, uveli u svoje opće uvjete poslovanja indeksnu klauzulu na red je došlo i podizanje cijena odnosno usklađenje s inflacijom.

Naime, izmjena načina poslovanja, za što su dobili i pozitivno mišljenje regulatora – HAKOM-a, dobili su mogućnost da jednom godišnje usklade svoje cijene s prosječnom godišnjom inflacijom koju objavljuje Državni zavod za statistiku. DZS je objavio kako je lani prosječna inflacija iznosila 10,8 posto.

Tako telekomi spram svojih novih pravila imaju mogućnost da se i maksimalno do tog postotka usklade, iako su neki kao gornju granicu postavili 10 posto.

Loša vijest za pretplatnike telekoma je da nakon što je usklađenje općih uvjeta odrađeno, više nitko nema mogućnost, uslijed novih cijena temeljem inflacije, bez penala, raskinuti ugovor. Dobra vijest je, da ovakvo podizanje cijena, temeljem inflacije, telekomi mogu odraditi samo jednom godišnje.

Zasad, a potvrdio nam je i HAKOM, temeljem inflacije, samo A1 Hrvatska odlučio je primijeniti tzv. inflacijsku klauzulu. Kako su priopćili iz A1, od 1. srpnja cijene povećavaju za 8,5 posto, za tarife, pakete i opcije. odnosno korisnici će prve, uvećane, račune dobiti u kolovozu. S obzirom na to da telekomi imaju obvezu korisnike obavijestiti o novim cijenama 30 dana prije negoli one stupe na snagu, A1 danas počinje s procesom obavještavanja korisnika, javlja Poslovni dnevnik.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Evo kad počinje isplata mirovina za svibanj!

U srijedu 7. lipnja počinje isplata mirovina za svibanj...

Veleposlanik Bošnjak: Hrvati su preuzeli svoju djecu

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim državljanima kojima se u Zambiji...