DAN ZDRAVOG OSMIJEHA

TANJA ROSIĆ: U Međimurju je situacija nešto bolja, ali gledamo li cijelu Hrvatsku briga o oralnom zdravlju je poražavajuća

Na čakovečkom Trgu Republike danas je nastavljena tradicionalna manifestacija Dan zdravog osmijeha. Nakon što su jučer u njoj sudjelovali pretežno mališani iz vrtića, danas su se međimurskim stomatolozima za savjet o zaštiti oralnog zdravlja obraćali građani. Čakovečka stomatologinja Tanja Rosić, koja je ponajviše angažirana oko provođenja ove akcije, rekla nam je da se, unatoč okolnostima u kojima živimo, ciljevi radi kojih provode ovaj program nisu mijenjali.

-Cilj nam je, unatoč ovim okolnostima, isti. Morali smo se, naravno, prilagoditi ovoj situaciji, čak smo i razmišljali hoćemo li uopće provesti akciju, pa smo se na kraju odlučili realizirati je nešto skromnije nego inače. Morali smo to učiniti, jer se pokazuje da u ovim teškim vremenima oralno zdravlje pada ljudima u drugi plan, pa čak ni mališani ne peru zube u vrtićima kako bi trebali.  Sve to dovodi do situacije da nazadujemo na ovom polju i zato smo smatrali da ipak moramo roditelje podsjetiti na važnost oralnog zdravlja, odnosno vođenja djece stomatologu. Trudimo se dati čim više savjeta zainteresiranim građanima, dijelimo balone, zubne paste i na raspolaganju smo svima koji trebaju pomoć oko ove teme, govori nam Rosić.

Koliko vodimo brigu o našem oralnom zdravlju u odnosu na druge?

-Podaci na državnom nivou su poražavajući, jer smo po brizi za vlastito oralno zdravlje na predzadnjem mjestu u Europi. To je, svakako, jedan od važnijih razloga zbog kojeg ustrajemo u ovoj akciji. Za našu županiju ne postoje konkretni podaci, ali po onome što vidim u svojoj ordinaciji situacija je kod nas ipak nešto bolja. Vjerujem da je to bar jednim dijelom rezultat naših nastojanja da stalnim kontaktima već u vrtićima, razgovorima s roditeljima i drugim aktivnostim podignemo svijest o važnosti oralnog zdravlja, pojašnjava Rosić.

Najnovije vijesti

Pročitajte više