ŽUPANIJSKO IZBORNO POVJERENSTVO

Svi oni koji žele biti međimurski župani kandidature moraju predati do Martinja!

Od petka, 29. listopada 2021. godine, počinju teći rokovi za prijevremene  izbore za župana Međimurske županije i njegovog zamjenika. Kao što smo već pisali, Vlada RH je na svojoj sjednici 21. listopada donijela ovu odluku nakon što je 10. rujna međimurski župan Matija Posavec podnio ostavku.

U obrazloženju se navodi kako su Stručne službe Međimurske županije dostavile Ministarstvu pravosuđa i uprave obavijest o prestanku mandata župana Međimurske županije. Naime, župan Međimurske županije Matija Posavec, izabran na redovnim izborima 2021., podnio je ostavku dana 10. rujna 2021. Ostavka je zaprimljena i urudžbirana u stručnim službama Županije dana 10. rujna 2021. (vidljivo iz prijamnog štambilja) te je toga dana županu prestao mandat.

Županu Međimurske županije prestanak mandata je nastupio prije isteka dvije godine mandata i to danom podnošenja pisane ostavke.

Na redovnim lokalnim izborima održanim 16. svibnja 2021. za župana Međimurske županije izabran je Matija Posavec, a za njegovog zamjenika Josip Grivec.

Temeljem Zakona o lokalnim izborima odlukom Vlade Republike Hrvatske kojom se raspisuju izbori određuje se dan njihove provedbe, a od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 60 dana.

Temeljem članka 41. stavka 2. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi u županiji koja ima do 250.000 stanovnika župan ima jednog zamjenika koji se bira zajedno s njim na neposrednim izborima sukladno posebnom zakonu.

Prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. Međimurska županija ima 113.804 stanovnika, slijedom čega u Međimurskoj županiji župan ima jednog zamjenika.

ZASAD SAMO DARKO ZVER JAVNO NAJAVIO KANDIDATURU

Odlučeno je da se prvi krug prijevremenih izbora održi u nedjelju, 28. studenog 2021. godine, a odluka Vlade i Državnog izbornog povjerenstva stupa na snagu mjeseca dana ranije, to jest u četvrtak (prekosutra) 28. listopada. Od idućeg dana počinju teći rokovi za kandidiranje i za promidžbu.

Od 29. listopada obrasci za postupak kandidiranja na prijevremenim izborima mogu se preuzeti s mrežne stranice Državnog izbornog povjerenstva. Prijedlozi kandidatura moraju prispjeti u Županijsko izborno povjerenstvo najkasnije u roku od 14 dana od dana stupanja odluke o raspisivanju prijevremenih izbora, dakle najkasnije do 11. studenog 2021. godine do 24 sata.

Županijsko izborno povjerenstvo  sastavit će i u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Međimurske županije objaviti zbirnu listu  pravovaljano predloženih kandidatura i to u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, dakle do 13. studenog 2021. godine do 24 sata.

Iza toga slijedi predizborna pomidžba, koja traje do petka, 26. studenoga do 24 sata, kada počinje izborna šutnja. Ona traje do nedjelje do 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta.

Hoćemo li već u prvom krugu dobiti novog međimurskog župana ili ćemo morati na glasanje i u drugom krugu, koji će se održati u nedjelju, 12. prosinca 2021. godine, pokazat će vrijeme.

Zasad imamo samo jednog kandidata koji je službeno objavio svoju kandidaturu. To je Darko Zver iz Mihovljana, kandidat stranke Fokus. No, s obzirom na najave za očekivati je da ih bude puno više. Sve ovisi hoće li se kandidirati i dosadašnji župan Matija Posavec. Pričekajmo još koji dan.

Najnovije vijesti

Pročitajte više