ZDENAC DOBIO KRUNU

Sve više detalja u čakovečkom Starom gradu vraća nas u doba Zrinskih

Kako se radovi na rekonstrukciji i obnovi palače i utvrde čakovečkog Starog grada bliže kraju, njegove nas vizure sve više vraćaju u doba kada su tamo stolovali Zrinski. U cjelokupni projekt uložit će se oko 40,8 milijuna kuna, od čega je iz europskih fondova osigurano 34,6 milijuna kuna, ali posebnu draž daju manji detalji koji vraćaju autentičnost pojedinih prostora unutar Starog grada.

Tako je danas djelatnik muzeja Međimurja Siniša Novak svojom kamerom zabilježio završetak radova na kruni zdenca koji je jedna od najprepoznatljivijih točki unutar utvrde. Kako je istakao u objavi punih je 30 godina čuvao krunu zdenca koja je danas ponovno zasjala starim sjajem zahvaljujući ekipi koja je na tom projektu marljivo radila. Prije svih tu je ugledni čakovečki kipar i akademski slikar Mihael Štebih koji je glavni izvođač radova na obnovi krune bunara. Veliku mu je pomoć kao asistent pružao Krešimir Štrukelj, a nemjerljivi doprinos također je dao kovač i bravar Mirko Martinjak izvevši kovačke radove na željeznoj konstrukciji.

Sve ove radove brižno je pratio i dokumentirao već spomenuti Siniša Novak koji sada, kako je sam napisao, mirno može u mirovinu, ali uvjereni smo da će se u Starom gradu Zrinskih zadržati sve dok, da se malo našalimo, i sam ne postane jedan od izložaka.

Šteta je što aktualna epidemiološka situacija nije omogućila da se više programa Dana Međimurske županije održi unutar Starog grada, jer je njegova obnova jedan od naglasaka ovogodišnje proslave. Ipak, bude li se epidemiološka slika poboljšala, Stari grad u svoj njegovoj raskoši moći ćemo razgledati krajem svibnja, ali već i sada šetnja unutar njegovih zidina otkriva mnoga njegova dosad skrivena blaga i ljepote.

Najnovije vijesti

Pročitajte više