Umirovljenica Božena Tizaj iz Donjeg Kraljevca već više od 40 godina radi domaći sok od bazge te je u tome iskusna majstorica. On joj je odlično osvježenje, kaže, posebno ljeti, a i svi članovi njezine obitelji jako ga vole. Ove godine napravila je čak 54 litre soka od bazge za razrjeđivanje, i sve će se popiti!
Recept za sok od bazge dala joj je još davno jedna bakica u Čakovcu, no s godinama ga je „usavršila“. Otkrila nam je kako napraviti odličan sok od bazge i male tajne koje daju sok za čistu peticu.

– Četrdeset cvjetova bazge potopim u 6 litri hladne vode i ostavim na mračnom mjestu 24 sata. Nakon toga na gusto cjedilo procijedim tekućinu i koliko litara tekućine ostane (ostat će malo manje od 5 litara jer će cvjetovi upiti vodu), toliko joj dodam kilograma šećera – objašnjava Božena i nastavlja:
– Zatim zagrijem tekućinu da se šećer otopi, ali ne do vrenja. Malo ohladim (da je toplo) i dodam oko 1 kilogram ocijeđenog i procijeđenog limuna i 5-10 dkg (kupovne) limunske kiseline. Sve pomiješam i topli sok stavljam u čiste, staklene boce koje najprije zagrijem u pećnici oko 10 minuta na 90 stupnjeva.
Flaše zatim zatvori čepom i ostavi u pećnici, koje je dakle prethodno bila zagrijana na 90 stupnjeva, sve dok se pećnica ne ohladi.
– Zapravo, boce soka iz pećnice vadim tek drugi dan – kaže Božena, a sok zatim drži u podrumu. U kuhinji, nakon otvaranja, sok mora u hladnjak.

Pitali smo je i gdje bere bazgu, a otkrila je i kakve cvjetove preferira.
– Bazga se ne smije brati kraj oranice koja se šprica ili kraj ceste. Ja sam je brala u šumi prema Goričanu, no imam bazgu i u svom dvorištu, pa sam ove godine većinu bazge nabrala upravo doma. Uvijek idem brati prve cvjetove, dok su još potpuno bijele boje i nisu tako zreli, odnosno u punom cvatu (dok još nema puno žutog na cvjetovima). Zato mi je sok svijetložute boje i tako mi ima bolji okus – otkriva Božena, iza koje leži dakle više od 40 godina iskustva u izradi soka od bazge.
Probali smo ga i možemo samo reći – zaista je odličan!
