Sve obavljeno ujesen ubrzava procese u nadolazeće proljeće

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Međimurski voćari pobrali su plodove sa svojih voćaka i ustvrdili kako godina nije najbolja jer od proljeća ništa nije bilo kako treba te su hladnjače i skladišta poluprazna ili polupuna, kako se uzme ili gleda. I već sada voćari kreću u poslove koje im omogućavaju povoljni vremenski uvjeti, a mi smo u rezidbi voćaka našli Mladena Dobranića, najcjenjenijeg međimurskog voćara i predsjednika Udruge voćara, vinogradara, voćara Općine Sveti Martin na Muri.

Svaki susret s Dobranićem je mala škola voćarstva, pa tako i ovaj u voćnjaku u Gornjem Zebancu gdje je s prijateljem Mikijem obrezivao stabla badema za prijatelja Marka. – Sve što se obavi ujesen, bilo da se radi o sadnji, obrezivanju, gnojenju i drugim poslovima je godinu dana ispred onoga što se obavi u nadolazeće proljeće. Stoga preporučujem svima koji mogu da krenu u voćnjake i obave poslove koji im ‘se nude’ jer pitanje je kakvo vrijeme će donijeti proljeće. Kroz zimu rezna mjesta očvrsnu ili zarastu, gnojivo se sljubi s korijenjem i sve ovo ubrzava procese te omogućuje i kvalitetnije plodove na kraju berbe, naravno ako opet proljetni mrazovi i druge nepogode ne unište trud. Svakako, isplati se u ovo vrijeme raditi u voćnjacima – kaže Mladen i pokazuje kako se rutinski obrezuje grubo obrezivanje, nakon kojeg slijedi fini rez, mala umjetnost u voćarstvu.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još