Na ovogodišnjim danima Jesen u gradu Zrinskih posebno nam je za oko zapela jedna djevojka i njezin stand – decentan crnobijeli, s tek ponekim zlatnim detaljima. Radi se o štandu Jelene Novak, 32-godišnje djevojke iz Novakovca.
Zašto nam je upravo ona zanimljiva? Od nje dolazi priča o češnjaku. Ali, ne bilo kakvom. Jelena je vlasnica tvrtke koja se bavi proizvodnjom – crnog češnjaka! Upravo to nas je potaknulo da joj se javimo i da nas upozna s ovom, relativno novom, namirnicom.
– Na samu ideju o proizvodnji crnog češnjaka došli smo sasvim slučajno, gledajući recepte na Youtubu, gdje su kuhari koristili crni češnjak. Pošto je tada i nama crni češnjak bila totalna nepoznanica, dali smo se u istraživanje što uopće i je crni češnjak i kako se dobiva. Cijelo to naše istraživanje je započelo 2018. godine uz metodu pokušaja i promašaja, ali 2020. konačno smo krenuli ozbiljno – priča nam Jelena.
Ljudi nisu dovoljno upoznati s crnim češnjakom, pa kaže da najčešće pitanje koje dobiva od ljudi jest je li to nova sorta češnjaka i može li se saditi.

Što je onda zapravo crni češnjak?
– Crni češnjak nije nova sorta češnjaka, nego je napravljen od bijelog češnjaka. Odnosno, bijeli češnjak ide u posebne toplinske komore, na visoku temperaturu, visoku vlagu na par tjedana i tako nastaje crni češnjak. Odnosno, crni češnjak je najjednostavnije opisati kao klasični bijeli luk koji je dozrijevao dugi vremenski period u neprekidno toplom okruženju visoke vlažnosti. Rezultat procesa dozrijevanja, poznat i kao Maillardova reakcija, su češnjevi duboko crne boje, konzistencije žele bombona koji daju potpuno novi okus bilo kojem jelu. Prolazeći kroz Maillardovu reakciju, kemijsku reakciju između aminokiselina i šećera, bijeli češnjak prepoznatljivog mirisa i oštrog okusa se pretvara u specifičnu namirnicu blagog, slatko kiselog okusa, najsličnijeg okusu balzamičnog octa, melase ili tamarinda – stručno nam objašnjava Jelena.
Proizvodnja se odvija kod kuće, gdje ima radionu s dvije toplinske komore te sam proces proizvodnje traje otprilike 4 tjedna.
Vole li Međimurci crni češnjak?
“Moji Međimurci su jako otvoreni prema novim namirnicama. U to sam se uvjerila na sajmu „Jesen u gradu Zrinskih“ gdje smo imali štand, a ljudi su imali priliku i degustirati crni češnjak tako da smo dobili pozitivne reakcije, a bome i iznenađena lica kada velite da je crni češnjak nastao od bijelog češnjaka, i da crni češnjak nije nikakva nova sorta češnjaka.”

Upitali smo Jelenu kako je zadovoljna poslovanjem u Hrvatskoj:
“Pošto smo mlada firma s jednom novom i specifičnom namirnicom, imamo svojih izazova i problema kao i svako drugo poduzeće, ali za sada smo zadovoljni s cjelokupnim poslovanjem, borimo se. Jer puno ljudi nije upoznato s proizvodom i skeptični su dok ga ne probaju.”
Radni dan
Njezin radni dan sastoji se od nadgledanja proizvodnje, odgovaranja na mailove, dogovaranja suradnji s trgovinama i naravno, pakiranje i slanje kupcima.
Najveća potpora su joj, kako kaže, dečko Dejan, sestra Kristina i mama Jasminka koji su uvijek tu kada zatreba.
I za kraj… Zašto koristiti crni češnjak?
Crni češnjak ne samo da je izuzetno ukusan, nego su i razna istraživanja pokazala da je prepun antioksidansima, jača imunološki sustav tako što povećava stvaranje bijelih krvnih zrnaca potrebnih u borbi protiv virusa i bakterija, pomaže u smanjenju razine kolesterola i triglicerida, što smanjuje rizik od srčanih i krvožilnih bolesti, uravnotežuje šećer u krvi, a pokazalo se i da ima antikancerogena i protuupalna svojstva.
Mekši i slađi od bijelog češnjaka, a može se dodati svim vrstama jela poput raznih umaka, umiješati u mljeveno meso za hamburgere ili bolonjez, koristiti kao umak za pizzu, dodati u aromatizirani maslac za odreske ili jednostavno razmazati po prženoj šniti kruha.
I da ne zaboravimo, nakon konzumacije crnog češnjaka nema lošeg zadaha i isparavanja mirisa iz kože tako da ga možete konzumirati u svim prilikama.


