FATALNA ŽENA!

Sunčana Glavak pobijedila Matiju Posavca, ali i Andreja Plenkovića!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Ivica Jurgec
- Advertisement -

Je li u pitanju krivi politički odabir koalicijskih partnera, (ne)vidljivost na terenu, osveta birača ili naprosto loša procjena situacije? Uglavnom, popularnost Matije Posavca (NPS) strmoglavila se na nedjeljnim izborima do neslućenih nizina, a krajnje posljedice zasad je teško i naslutiti, a kamoli predvidjeti. S druge strane, ako gledamo međimurske kandidate na ovim europskim parlamentarnim izborima, Sunčana Glavak (HDZ) najveći je pobjednik. Pobijedila je Matiju Posavca u nekim međimurskim gradovima i općinama, kao i na nivou Hrvatske, ali i svojeg predsjednika Andreja Plenkovića u Međimurju.

Na EU izborima HDZ je osvojio 6 mandata, SDP i partneri 4, te po jedan Domovinski pokret i Možemo! Zanimljivo je pogledati i glasove: HDZ je dobio 256.295 glasova birača, SDP 192.314 glasova, DP 65.383 glasa i Možemo! 43.890 glasova. Matija Posavec bio je na koalicijskoj listi na kojoj su se našle ispremiješane političke stranke, čiji šefovi više-manje ne podnose jedan drugoga, pa kako bi ih onda birači? Nazvali su je Fair play lista 9 i – propali. Nemaju svog zastupnika u Europi, a tako malo im je falilo. Dakle, ta lista dobila je u Hrvatskoj (na EU izborima jedna izborna jedinica), 41.606 glasova. A samo još oko 2.300 glasova trebalo joj je da prestigne Možemo! i uđe u EU parlament. Tu razliku morao je osigurati upravo Matija Posavec, a nije, što mu koalicijski partneri jako zamjeraju. Na nedavnim izborima za Sabor RH Matija Posavec je samo u Trećoj izbornoj jedinici osvojio 16.241 glas, a sada u cijeloj Hrvatskoj tek 2.634 glasa, od čega u Međimurskoj županiji 1.832 glasa.

Što je pošlo po zlu? Jesu li ga birači kaznili što već po treći puta nije otišao u Sabor iako je to obećao? Ili zato što, kao svoju zamjenu, u Sabor šalje neiskusne petorazredne političare, u strahu da ga ne zasjene? Posavec mora ozbiljno sjesti, dobro razmisliti i odrediti svoju političku budućnost: ili ostati mali lokalni političar ili ozbiljno ići u osvajanje simpatija hrvatskih birača i postati političar od kalibra. Velika nada međimurske politike sada luta kao “guska u magli!”.

Godine su tu, a on još uvijek misli da se vlast osvaja slatkim riječima, nabrajanjima i redanju lokalnih uspjeha, slikanju na završenim prometnicama, parkiralištima, paradama oko davanja umirovljenicima po 2 eura popusta za kupalište… Vlast treba osvajati borbom, pobijediti onoga čije područje želiš osvojiti, napasti znanjem i političkom mudrošću. Odabrati suradnike koji će njemu htjeti dobro, a ne sebi, suradnike koji neće brisati Facebook sa zajedničkim fotkama čim zagusti…

E, Sunčana Glavak druga je priča. Zadnjih mjeseci stalno je bila među ljudima i odigrala partiju manirom iskusne političarke. Razgovarala je sa svima, dolazila na skupove, svečanosti… Animirala, pokrenula i disciplinirala članove svoje stranke. I uspjeh nije izostao. Rekao sam, pobijedila je Matiju Posavca na nivou Hrvatske, ali i u više mjesta u Međimurju. No, pobijedila je i svog šefa Andreja Plenkovića, koji će joj ustupiti svoje mjesto u EU parlamentu. Evo, u Međimurskoj županiji Sunčana Glavak osvojila je 1.639 glasova, a Plenković 1.042 glasa.

U Gradu Čakovcu Andrej Plenković dobio je 234 glasa, Sunčana Glavak 458 glasova, a Posavec 509 glasova. U ostala dva međimurska grada Sunčana je jača i od A.P.-a i od M.P.-a. U Prelogu je Plenković dobio 130 glasova, Sunčana 135, a Posavec 129. U Murskom Središću je razlika još i veća: Plenković 49 glasova, Sunčana 109, a Posavec 96 glasa.

Evo još nekoliko brojaka, nevezanih za ovo troje, ali u svakom slučaju puno govore. Na listi IDS, NPS, SDSS, Socijaldemokrati, HSLS, PGS, Reformisti, Unija, Isu-Pip, HNS, RI i Demokrati, Matija Posavec (2.634 glasa) bio je pod rednim broj 2, a nositelj liste Valter Flego. Za Flega je glasalo 18.876 birača, dok je Milorad Pupovac dobio 9.056 glasa.

Radimir Čačić, koji je uoči nedavnih izbora za Sabor, tjednima penalio Posavca, a sad su bili na istoj listi (sačuvaj Bože!), dobio je 442 glasa birača i po svemu sudeći to je njegov definitivan odlazak s političke scene. Jedino ako se ne kandidira za predsjednika RH! I, da, naša Anita Perešin na Fair play listi osvojila je 149 glasova.

Ima onih koji su dobili i manje, ali nisu iz Međimurja.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još