10. SJEDNICA

Što s djecom izbjeglica, što s udrugama koje ne donose financijska izvješća i što s ulicom Jurja Zrinskog?

Autor: Blanka Lozić Foto/Video: Blanka Lozić
- Advertisement -

Dana 12. svibnja 2022. godine održana je 10. sjednice Općinskog vijeća Općine Šenkovec na kojoj se našlo 8. točaka dnevnoga reda. Sjednici je prisustvovalo dvanaest vijećnika, što je bilo dovoljno za kvorum.
Na aktualnom satu vijećnici su imali brojna pitanja. Vijećnicu Melitu Kozjak zanimalo je hoće li se podesiti tajmer kako javna rasvjeta ne bi radila i tijekom noći. Vijećnika Sašu Horvata zanimalo je pak hoće li nagradu primiti svi mladi sportaši s područja općine koji su postigli vrhunske rezultate na natjecanjima, ili će se općina voditi nekim određenim kriterijima? Stjepana Horvata mučilo je pitanje transparentnosti proračuna za kojeg se već najavljivalo da će biti javan. Vijećnica Željku Đeri upozorila je na promet koji predstavlja opasnost za svu djecu na onim lokacijama gdje se redovito prelazi na crveno svjetlo, dok je Alena Lajtmana mučila je visoka trava na općinskom zemljištu.

Od 8. točaka dnevnog reda, najviše rasprave izazvale su one pod brojem 2., 4. i 7.
Pod točkom 2. nalazila se Odluka o prihvaćanju financijskih izvještaja udruga i klubova o kojoj je govorio pročelnik N. Hren.

– Želim pod ovom točkom obrazložiti kompletnu problematiku koju imamo već nekoliko godine, a ove godine to je premašilo apsolutno sve prihvatljive rokove. Svakoj udruzi općina dodjeljuje financijska sredstva za njezin rad, no udruge imaju i neke obveze. Jedna od tih je pravdanje prijavljenog programa i dostava svih računa koji se odnose na taj program, a druga je ta da oni moraju dostaviti godišnje financijsko izvješće. Nažalost, krajnji rokovi se probijaju i izvješća se ne donose. Neke programe udruge nisu mogle izvršiti zbog pandemijskih mjera, no one druge nisu se mogle opravdati dana im sredstva. Vijeće bi trebalo sada dogovoriti kako riješiti taj problem.

Vijeće je dogovorilo da 18. svibnja posljednji rok za dostavu financijskih izvješća, a ukoliko se oni ne dostave, općina više neće financirati njihov rad te će udruge odgovarati. 
Točka 4. ticala se sufinanciranju dječjeg vrtića za djecu izbjeglica iz Ukrajine. Odluku je obrazložio načelnik R. Meglić.

– Svi znamo što se događa u svijetu i znamo da i kod nas u RH ima dosta izbjeglica. Ministar prosvjete R. Fuchs dao je naputak da sve općine i mjesta moraju djeci izbjeglica omogućiti uključivanje u srednjoškolsko, osnovnoškolsko obrazovane i vrtiće. Na području općine trenutno je troje djece koja borave kod nas u vrtiću. Zasad nije jasno određeno na županijskoj i nacionalnoj razini tko snosi taj trošak, tako da zasad to mora financirati naše stanovništvo. Ipak, ukoliko se jedan od roditelja te djece zaposli, onda se subvencija koja pokriva te troškove i ukida, rekao je R. Meglić.
U raspravu se uključio i pročelnik N. Hren.

– Da definiramo, ukoliko se jedan ili oba roditelja zaposle, ta odluka prestaje važiti. Ne pokriva onda više općina cjelokupni iznos. Pitanje je kako to kontrolirati? Prvo trebamo doći do tih informacija, rekao je pročelnik.

Vijećnici su dogovorili da prilikom dovođenja djece iz Ukrajine u dječji vrtić, roditelji budu dužni dostaviti dokumentaciju ukoliko su stupili u radni odnos. Dogovoreno je da ukoliko se majka ili jedan od roditelja zaposli, općina će financirati 50 posto tog iznosa (50 posto od 40 posto koje plaća roditelj, dok ostali iznos prema aktualnim demografskim mjerama ide na teret općina, gradova i županija).

Posljednja 7. točka ticala se izmjena i dopuna PPU općine Šenkovec. Rasprava se razvila oko zahtjeva koji se tiče produživanja ul. Jurja Zrinskog kako bi se napravio pristupni put posljednjim parcelama u nizu, koje bi time postale stambeno zemljište. Što sve to znači pojasnio je N. Hren.

– Pristupni put za općinu bi bila nemala investicija. To bi uključivalo postavljanje priključaka (vode, struje, kanalizacije).

Vijećnici su komentirali kako općina ne bi trebala financirati zahvate koji idu u smjeru donošenja financijske koristi pojedinaca. Istaknuto je i da su mještani već započeli potpisivati peticiju protiv te izmjene prostornog plana jer on služi interesima nekolicine ljudi koji bi time imali oformljena stambena zemljišta koji bi potom mogli i prodati. Općina je savjet tražila i Zavod za uređenje Međimurske županije. Okupljeni nisu uglavili konačnu odluku.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još