VIDEO: Što kažete na pušipel classic, aromatičan zeleni silvanac, moćan rajnski rizling, lagano barikiran chardonnay, vrhunski sauvignon i mirisavi traminac?

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Da se međimurski vinari itekako pripremaju za vrijeme poslije korone, svjedoči i najnoviji primjer Obitelji Kocijan iz Štrigove. Uz dosadašnji stari podrum izgradili su modernu kušaonicu vina za pedesetak gostiju, s prostranom terasom za gotovo isto toliko ljudi, nove podrume s opremom i inox bačavma, podrum s drvenim bačvama, punionicu butelja, skladište, kao i manipulativni prostor za prijem grožđa i preradu. Na samom ulazu u Štrigovu, s desne strane iz pravca Čakovca, tako je niklo prekrasno zdanje koje već sada privlači pogled putnika i turista. Za koji dan trebala bi stići i uporabna dozvola, pa će nova Vinarija Kocijan širom otvoriti svoja vrata za svoje goste. Vina se kod njih mogu kupiti i kušati već danas. A ima se i što! Sve medalja do medalje, Decanter do Decantera.

-Uzgoj vinove loze kod nas je započeo djed Viktor Belović, koji je prije četrdesetak godina zasadio prvi vinograd s dvije tisuće trsova, a vino namijenio tržištu. Otac Vladimir Kocijan taj je posao preuzeo devedesetih godina i tada počinju rasti i površine pod nasadima, količine i kvaliteta vina. Sada imamo oko 10 hektara vinograda i zasad mislimo tu stati i u narednom razdoblju smanjiti asortiment i posvetiti se manjen broju sorti, koje daju najbolje rezultate i najbolje su prihvaćene na tržištu. Kod nas najbolje rezultate postiže sauvignon, jer spadamo samo među tri regije u svjetu najpogodnije za njegovu proizvodnju. Svakako tu je i nezaobilazni pušipel i rajnski rizling. Naš pušipel tri godine za redom nagrađivan je srebrnim Decanterom, a sauvignon tri godine brončanim Decanterom u Londonu – kaže mladi Petar Kocijan, koji polaku preuzima rukovođenje Vinarijom Kocijan.

ZAVIDAN BROJ VRHUNSKIH VINA

Ova vinska kuća sada svojim brojnim kupcima nudi zavidan broj kvalitetnih sortnih vina: pušipel, sauvignon, silvanac zeleni, chardonnay, traminac mirisavi, rajnski rizling i graševinu, te crveno vino cabernet sauvignon. Svako treba spomenuti i vino za gemište pod marketinškim imenom “Štrigovska zvona”.

Svoja vina plasiraju u Varaždinu, Zagrebu, cijelom Jadranu, osim Istre, a Međimurci najviše sami dolaze po vino, pogotovo po “Štrigovska zvona”. Određene količine sauvignona je upućeno i u Ameriku. Zasad su kritike odlične, ali je korona čitav posao usporila. Inače, u vinogradu i vinariji, kao i kod drugih vinarskih obitelji u štrigovskom kraju, angažirani su svi članovi obitelji Kocijan: mama Milena, otac Vladimir, zatim Petar i njegova supruga Andreja.

ŠTO ODABRATI? SVE!

Za ovaj vikend Petar Kocijan ljubiteljima vinske kapljice nudi zaista respektabilna vrhunska vina iz njihovog podruma. Za aperitiv pušipel classic, a za lagana jela silvanac zeleni suhi, aromatični, ili sauvignon suhi. Za glavno jelo nezaobilazan je rajnski rizling berba 2019. godine, suho, moćno vino s visokim ekstraktima, te chardonnay 2018. godine, lagano barikirani (6 mjeseci). Za desert, uz kolače, obavezno traminac mirisavi, polusuho vino, berba 2019. godine. No, Petar je kao samostalni desert nudi nešto specijalno: traminac mirisavi, slatko vino iz 2013. godine, izborna berba prosušenih bobica.

ZA KUPCE I DEGUSTATORE OTVORENI SU SVAKI DAN

Vinarija Kocijan nalazi se u Štrigovi 131 (na ulazu iz pravca Čakovca) goste, kupce i degustatore vina primaju svaki dan od 12 do 18 sati, a uz prethodnu najavu na mobitel 098 18 26 118, i u drugo vrijeme. Živjeli!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još