SVE IH JE VIŠE

Što Filipince privlači u Međimurje? Dobra plaća, dragi ljudi i 4 godišnja doba

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Općina Donji Kraljevec, Pixabay
- Advertisement -

U Hrvatskoj je u 2022. godini do 17. listopada izdano čak 95.678 dozvola za boravak i rad stranaca, što je povećanje od 56,99 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada su izdane 60.943 dozvole. Od toga je za državljane Filipina izdano je 4.317 dozvola. Od toga, u Međimurju je izdano 4.443 dozvola za rad inozemnim radnicima, od čega 962 Filipincima.

U razdoblju od 1. siječnja do 17. listopada 2022. godine, u Policijskoj upravi međimurskoj ukupno su izdane 4443 dozvole za boravak i rad stranim državljanima, i to u sjedištu Policijske uprave 3751 te u pripadajućoj Policijskoj postaji Prelog 692 dozvole. Od prethodno spomenutog ukupnog broja izdanih dozvola, njih 962 izdane su državljanima Republike Filipina – rekao nam je glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal.

Stvaran broj trenutnih radnika u Međimurju iz Filipina, gledajući na one koji su dozvolu dobili još prije, vjerojatno je još puno veći.

Na pitanje što najviše privlači Filipince Međimurju, odgovor smo pokušali dobiti direktno od Filipinca, Kennetha Pangilinana (24), kojeg smo sreli na ulici u Donjem Kraljevcu, a koji je nažalost bio presramežljiv za fotografiranje.

– Radim u tvrtki Novi Feromont u Donjem Kraljevcu već 6 mjeseci. Imam završenu srednju školu. Zadovoljan sam plaćom, kompanijom i sviđa mi se ova zemlja i ljudi. U Filipinima imamo samo kišu i ljeto, a ovdje mi se sviđa i što postoje četiri godišnja doba. U Filipinima imam trudnu suprugu i jako mi nedostaje. Planiram biti ovdje ukupno dvije godine – rekao nam je Kenneth, dodavši kako mu se na Filipinima nudio samo jako slabo plaćen posao dostavljača.

Dozvole za rad i boravak stranim radnicima u Hrvatskoj izdaje MUP nakon što Hrvatski zavod za zapošljavanje, na zahtjev poslodavaca, napravi testove tržišta rada, prema kojima se ustanovi postoji li stvarna potreba za radnicima određene struke iz inozemstva, odnosno, ima li ih u Hrvatskoj premalo, pojasnio je predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Čakovcu Nikola Hren, od kojeg smo doznali i kako je od 1. siječnja do 30. rujna 2022. godine HZZ Čakovec proveo 54 testa tržišta rada za 25 različitih poslodavaca te izdao pozitivno mišljenje za novih ukupno 363 radnika iz inozemstva.

Očekuje ih se još! Kenneth je samo jedan od mnogih koje ćete susretati i na međimurskim ulicama.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još