POLA STOLJEĆA HRVATSKOG PROLJEĆA

STJEPAN ČURAJ: HNS se vraća korijenima i u politiku želi uvesti moderni liberalizam

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj danas je, u sklopu kampanje Vraćanje korijenima, na konferenciji za novinare u Čakovcu govorio o razlozima zbog koji stranka obilježava 50.obljetnicu Hrvatskog proljeća i poveznici između tog događaja i budućeg djelovanja stranke koju predvodi.

-Naša prva predsjednica Savka Dabčević-Kučar je izrasla u svojevrsnu političku ikonu upravo zato jer je jasno i nedvosmisleno zagovarala stvari koje su imale za cilj politički, ali i životni prosperitet svakog hrvatskog građanina. U tadašnjim okvirima to je bilo raritetno na razini političke povijesti, ali to nije bio neki separatistički ili secesionistički pokret nego samo borba za pravednost, politiku čistih računa i politiku prosperiteta hrvatskih građana. Upravo to je poveznica s našim daljnjim djelovanjem, jer danas, unutar istih okvira, HNS želi napraviti najbolje i najviše za naše građane, rekao je Čuraj.

Naglasio je da HNS i dalje zagovara zdravorazumsku i umjerenu politike, politiku prosperiteta i rezultata. Pri tome se ne vode onime što bi za stranku bilo oportuno, nego im je primarni cilj sve što je bitno za budućnost.  To su korijeni kojima se žele vratiti i poveznica prema onome što će zastupati u daljnjem radu.

-Želimo uvesti novi pojam, pojam modernog liberalizma. Danas kada gledamo političko djelovanje ono se više ne može bazirati na klasičnim ideološkim podjelama. Toga više nema  u današnjoj politici, niti u svakodnevnom životu. Jednostavno to lijevo ili desno, ukopano u rovovima, više na postoji. I ako razmišljamo o politici onda moramo razmišljati na moderan način, usklađen s time kako građani danas žive, iznio je svoju viziju Čuraj.

Rekao je da građanima žele pružiti politike koje su neophodne, pa čak i nužne.

-Jedna od naših ideja i projekata koji bi, nadamo se, trebao zaživjeti od 1.1. je uvođenju besplatnih vrtića. To je projekt koji ima izuzetno jaku socijalnu komponentu, a vodi računa i o sadašnjem demografskom trenutku. Govorimo i o  suverenim idejama što se tiče prirodnih bogatstava, iako se zalažemo za manju ulogu države, odnosno tržišno gospodarstvo. Moderni liberal je i vjernik koji priznaje pravo izbora. To su tekovine modernog društva koje mi želimo zastupati, poručio je Čuraj.

Stranački veteran i član Predsjedništva ŽO HNS-a Dragutin Glavina iznio je svoja sjećanja na Hrvatsko proljeće i brojne susrete sa Savkom Dabčević-Kučar, dok je predsjednica čakovečke GO HNS-a Ljerka Cividini izrazila zadovoljstvo što HNS već 50 godina slijedi svoje smjerove i ciljeve.

-Nastojali smo i nastojat ćemo zastupati inkluzivnost, suradnju i dogovor nasuprot  isključivosti, konfliktu, ideološkim i svim drugim podjelama i zalagati se za konstruktivnu politiku nasuprot destrukcije. Mi ćemo svoj politički kredibilitet i poziciju legitimirati na osnovu konkretnih rezultata i izvedivih javnih politika, a ne na osnovu populističke retorike i ideoloških podjela. Riječ je o umjerenoj građanskoj politici rada, rezultata i zdravog razuma kojoj je potrebna hrabrost, odlučnost i zajedništvo, naglasila je Cividini.

Najnovije vijesti

Pročitajte više