VREMENSKA PROGNOZA

Stiže pogoršanje vremena, dijelovima zemlje prijeti tuča

Autor: N1 Foto/Video: Marin Tironi/Pixsell
- Advertisement -

N1 donosi vremensku prognozu meteorologa Bojana Lipovšćaka.

Azorska anticiklona je nad Atlantikom i anticiklona nad istočnom Europom, a između njih ujednačeno polje sniženog tlaka. Serija ciklona prolazi sjeverno od Irske preko Velike Britanije nad Skandinaviju.

Nad našim područjem je ujednačeno polje sniženog tlaka, a po visini je jako jugozapadno strujanje kojim nestabilan topao zrak iz sjeverne Afrike dolazi nad naše krajeve. Zbog toplog Sredozemnog mora dolazi do razvoja plitkih ciklona, a prognoziramo produbljavanje ciklone nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom.

Ciklona će se premještati preko naših krajeva prema sjeveroistoku i jače će utjecati na vrijeme u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti te na sjevernom i srednjem Jadranu.

Danas će biti pretežno sunčano, toplo i sparno uz promjenljivu, a prema večeri, povećanu naoblaku.

Poslijepodne umjeren razvoj oblaka vertikalnog razvoja s mjestimičnim kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 24 do 28 uz visok postotak vlage u zraku uzrokovat će jak osjećčaj sparine.

Navečer i u noći na utorak naoblačenje sa zapada uz jaku kišh i grmljavinu. Jugo će navečer i u noći pojačati, a na južnom Jadranu dosezati i olujnu jačinu s udarima vjetra i do 70 km/h.

Sutra u utorak jutarnje temperature od 13 do 18, a na Jadranu mjestimice topla noć s temperaturom iznad 20C. Pretežno oblačno, s tim da će se naoblaka premještati s jugozapada prema sjeveroistoku.

Prolaz nestabilnog vlažnog zraka mjestimice će biti praćen velim količinama oborine.

Od jutra u Gorskom Kotaru i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti pljuskovi uz grmljavinu.

Grmljavinski oblaci će se brzo poslijepodne premještati nad međurječje Save i Drave. Uz olujne udare vjetra i obilne oborine moguća je i tuča osobito u okolici Požege i Slavonskg Broda te u Baranji.

Na Jadranu će puhati jako, a na jugu Dalmacije olujno jugo, koje će u drugom dijelu dana oslabjeti i okrenuti na lebić. Najviša dnevna temperatura od 22 do 26C a

u Slavoniji i Baranji i do 28C.

U srijedu u unutrašnjosti mjestimice jutarnje magle, a tijekom dana promjenljivo oblačno uz jak razvoj dnevne naoblake i poslijepodnevne pljuskove.

Na Jadranu dulja sunčana razdoblja uz slabo jugo. Temperatura bez većih oscilacija jutarnje od 13 do 16 a najviše dnevne oko 24C.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

I Donji Kraljevec kreće u borbu s komarcima!

Obavještavamo Vas da će se adulticidni tretman komaraca na...

FOTO Prvo ocjenjivanje pokazalo visoku kvalitetu žganica

Znano je, od davnine, da su žganice međimurskih žganičara...

Još jedna donacija američkih Hrvata kotoripskim udrugama

Zajednica Hrvata u Americi je mnogobrojna, a u gradu...

Budi navijač! Izbjegavaj protupravna ponašanja

Dostojanstveno podržavajmo hrvatsku nogometnu reprezentaciju na UEFA EURO 2024....