PODTURENČANKA U SARAJEVU

Stela Strnad: U Sarajevu je život dobar, ali doma je bolji

Autor: BL Foto/Video: BL
- Advertisement -

Mlada flautistica iz Podturna Stela Strnad (22) polaznica je Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu gdje studira već četiri godine, a nedugo je postala i potpredsjednica Limene glazbe općine Podturen.

Prvi puta, flauta je u njezine ruke došla kada je imala 12 godina, a od tada, ona je njezin životni suputnik. Sve je započelo kada je prije 9 godina osnovana Limena glazba općine Podturen i kada je uz voditelja i profesora glazbe Antonia Baranašića Stela odlučila naučiti svirati flautu.

– Flauta je bila prijedlog moje majke, dok se sestra Edita koja je također članica orkestra, odlučila za trubu.

– Kao i većina mladih članova orkestra, zahvalnost dugujemo profesoru Baranašiću koji je od djece koja se su po prvi puta susrela s limenim instrumentima odlučio napraviti glazbenike. Uspio je! Danas velika većina nas svira neki instrument, tako da u punom smislu riječi podstrek za svoj profesionalni razvoj dugujem upravo njemu.

U međuvremenu je Stela upisala Glazbenu školu u Varaždinu, a potom i Srednju glazbenu školu u Virovitici gdje predaje Baranašić. Bio je to period kada po prvi puta odlazi iz svog doma još kao tinejdžerka i živi u učeničkom domu. Nakon što je maturirala, odlučila se upisati akademiju, no kao prepreka prepriječila se pandemija korona virusa.

– Da odem na prijemne ispite u Austriju, Sloveniju i druge susjedne države bilo je nemoguće jer su granice bile zatvorene. Prijamni ispiti u Zagrebu i Splitu su se poklapali, no tada se kao mogućnost otvorilo Sarajevo. Otišla sam na prijemni i upala. Bila je to u tom trenutku više slučajnost nego želja, no svidjeli su mi se profesori koji tamo predaju.

Kao osamnaestogodišnjakinja, napustila je Međimurje i već četiri godine živi u Sarajevu.

– Život je uvelike drugačiji nego ovdje. Usporeniji, a svi gotovo uvijek imaju vremena, govori kroz smijeh i dodaje: Ipak, plan je vratiti se doma. Trenutno ponekad honorarno sviram u Sarajevskoj filharmoniji, no želim se vratiti kući i svoj put nastaviti ovdje. Pronaći posao i nastaviti svirati u limenom orkestru ili nastaviti svoje obrazovanje i upisati neki pedagoški smjer. O tome ću morati početi razmišljati uskoro, budući da je diploma pred vratima.

Iako većinu vremena provodi u Bosni i Hercegovini, ona je aktivni član limenog orkestra. Za sva važnija događanja ona se vraća u Podturen gdje nastupa s ostalim članovima. O njezinom potencijalu, Baranašić je kratko rekao:

– Ona je profesionalac. Njoj ne trebaju probe. Što god da se stavi pred nju, ona to savlada i odsvira iz prve.

Za Stelu, opcija napuštanja orkestra nikad nije bila opcija, jer s tim je ljudima, govori, krenula od početka, a sada je iz tog razloga preuzela ulogu potpredsjednice.

– Previše je uloženo da bismo sad odustali, govori kratko.

U dosadašnjoj glazbenoj karijeri, imala je priliku surađivati s brojnim iznimnim glazbenicima, a najdraže sjećanje joj je ono na svoj prvi solistički koncert kojeg je održala još u srednjoj školi. Ipak, ističe, ništa ne bi bilo moguće bez podrške svojih kolega u orestru, ali i obitelji, sestre te majke Suzane i oca Slavka.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još