Štefica Serec iz Nedelišća nenadmašna je majstorica u pripremanju pikantnih štrukli (savijača) od pečenog zelja. Nema u njenoj obitelji ni jednog rođendana ili neke druge veselice, a da se na stolu ne nađu i njezini štrukli sa zeljem.

Tijesto je hrskavo, a nadjev sočan i pikantan. Odlično prijaju uz mlado vino, pa su često dio jelovnika na krštenjima mošta, što godinama paše i njenom suprugu Marijanu.

Koliko su ti prefini zalogajčići omiljeni među publikom, najbolje se vidjelo i na tradicionalnom Martinju u subotu na Mesapu u Nedelišću. Tri velike tepsije prepune zeljovih štrukli ispražnjene su u trenu.
A kako se pripremaju, ima li neka tajna?
-Nema tajne, samo je potrebna volja. A i priprema je jednostavna. Za nadjev se nareže i ispeče zelje do žuto-smeđe boje, kao za krpice sa zeljem, posoli i popapri po želji. Pripremi se trijesto i razvuče po stolu, dobro namaže uljem. Na njega se posloži pečeno zelje, zarola i stavi u nauljanu tepsiju – kaže Štefica, koja cijeli recept ima “u rukama”, tako da ništa od sastojaka ne mora vagati.
Prije pečenja štrukli se narežu na dužinu od 4-5 centimetara i stave peči dvadesetak minuta. Pečeni su kad dobiju lijepu smeđu boju.
Dobar tek i uživajte!

