FESTIVAL MEĐIMURSKIH SLASTICA

Stari grad u Čakovcu mirisao je na bakine kolače

Autor: Grad Čakovec, Grad Mursko Središće Foto/Video: Grad Čakovec, Grad Mursko Središće
- Advertisement -

U organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine „Međimurska gruda“ iz Dunjkovca i ove godine je održan 7. festival međimurskih slastica “Bakini kolači” u atriju Staroga grada u Čakovcu. Festival je izložbenog, prodajnog i natjecateljskog karaktera. Godinama na festivalu sudjeluju brojne udruge s područja grada koje svojim izvrsnim umijećem pripreme raznovrsne kolače, a  i osvajaju nagrade.

Ukupno je ove godine žiri u sastavu Slađana Herman i Marija Borković ocjenjivao 23 kolača, među kojima je najbolji imala Marija Toplek, članica Udruge žena za očuvanje kulturne baštine „Zlatne ruke” Čakovec, druga je bila Ana Mikec iz Udruge žena „Priločko srce” iz Preloga, dok treći Stanislav Trstenjak. 

U atriju Starog grada, uz manifestaciju Jesen u gradu Zrinskih okupio se velik broj kako udruga, tako i posjetitelja te gostiju, a festival je uz domaćinstvo predsjednika udruge Franju Soldata razgledala i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

– Festival smo u Čakovcu jedva dočekali, što je vidljivo prema broju posjetitelja i degustatora. Bakini kolači pokazali su pravo bogatstvo našeg kraja, u mudrosti, kreativi i organiziranosti naših vedrih te nasmijanih žena i muškaraca. Svaka čast organizatorima i svim sudionicima, ali i hvala na činjenici da su s nama podijelili svoje recepte, obiteljsku ili tradiciju pojedine međimurske općine i divne delicije – rekla je pritom čakovečka gradonačelnica i pozvala sve one koji još nisu da se pridruže čakovečkoj jesenskoj manifestaciji koja se održava još u nedjelju, 25. rujna.

Spomenimo kako su se za ugodnu međimursku atmosferu u atriju svojim izvedbama pobrinuli članovi KUD-a Mačkovec.  

Ove godine na festivalu su sudjelovale Društvo žena Mursko Središće i Udruga žena Križovec, koje iako nisu ove godine osvojile nagradu, zasigurno su prezentirale svoje najbolje slastice u čijoj su pripremi vješte majstorice. Podršku im je pružio i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak.

Festival se ujedno 2016. godine održao i u Murskom Središće na Šetnici sv. Barbare i to zahvaljujući članici Društva žena Mursko Središće Klari Glavina koja je godinu ranije osvojila 1. nagradu za najbolji izvorni kolač.

U proteklim godinama nagrade za najbolji kolač primile su i članice Društva žena Mursko Središće i Udruge žena Hlapičina.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još