POSJETITE ŠTANDOVE ŠKOLE SA SRCEM!

Srednja škola Prelog na ‘Sajmu cvijeća’: plišani medvjedići, torta od lavande, eko vrećice i kokteli!

Autor: Sanja Kovačić, Hana Batcha Frančić Foto/Video: Srednja škola Prelog, Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Na ovogodišnjem „Sajmu cvijeća“ u Prelogu u nedjelju, 27. travnja 2025. godine, sudjelovat će i uvijek posebna ekipa iz Srednje škole Prelog, sa čak četiri zanimljive aktivnosti! Pronađite ih u nedjelju na sajmu i uživajte u uvijek jedinstvenim iskustvima koje nudi ova kreativna škola sa srcem!

MI SMO DJECA VESELA

Učenici 1. i 2. razreda turističko hotelijerskih komercijalista (THK) s profesoricom Sanjom Kovačić pripremili su štand „Mi smo djeca vesela“.  Cijelu školsku godinu prikupljali su od učenika i nastavnika škole dobro očuvane plišance, autiće, kockice, slikovnice i razne didaktičke igre, koje su nekada služile njihovim učenicima dok su bili maleni, ali su ih sada prerasli i s njima se više ne igraju.

Tako su učenici donirali igračke kako bi ih darivali „nekim novim klincima“, tj. mališanima koje će doći do njihovog štanda na „Sajmu cvijeća“. Igračke se dijele, a tko želi može dati dobrovoljni prilog, pri čemu će sav novac ići humanitarne svrhe, za pomoć učenicima slabijeg materijalnog statusa. Nepodijeljene igračke odnijet će Dječji odjel Županijske bolnice Čakovec.

– Cilj je dakle na prvom mjestu podijeliti usamljene igračke novim malenim vlasnicima, družiti se, učiniti nešto dobro i lijepo jedni za druge. Prikupljenih igračaka je puno, tako da će sigurno puno ostati i za dječicu u bolnici u Čakovcu – rekla je prof. Sanja Kovačić.

CVIJEĆE NA TANJURU

Ekipa iz SŠP će predstaviti i svoj projekt „Cvijeće na tanjuru“, koji su osmislili i pokrenuli ciljano baš za „Sajam cvijeća“ u Prelogu. U projekt, koji je dio projekta SHE Hrvatske mreže škola koje promiču zdravlje za srednjoškolsko obrazovanje, su isto uključeni učenici 1. i 2. razreda turističko hotelijerskih komercijalista, a prezentirat će ga u nedjelju prijepodne. Cilj je pokazati posjetiteljima što imaju u svojim teglicama i vrtovima od cvijeća i ukrasnog bilja, a mogu iskoristiti u gastronomske svrhe.

– Pošto toga u vrtu i lončanicama ima mnogo što se može koristiti u kulinarstvu, odlučili smo se sada prve godine fokusirati na 5 biljaka i od njih izraditi recepture. Za ovaj prvi naš dolazak na Sajam odabrali smo napraviti recepture od tratinčica, lavande, kamilice, ruža točnije ružinih latica, maćuhice i ružmarina. Neki od proizvoda koje smo izradili su muffini od kamilice, gusta krem juha od tratinčica, sirni namaz s ružmarinom, torta od lavande, cvjetna focaccia, heljdini krekeri s lješnjacima i ružmarinom, džem od latica ruža, kandirane maćuhice i kandirane ružine latice, bijeli kruh s ružmarinom itd.

Svi ovi proizvodi moći će se degustirati, neki će se moći i kupiti, a za sve posjetitelje pripremili su i recepture u fizičkom i digitalnom obliku koje mogu ponijeti kući. Osim učenika u projekt je uključen i tim nastavnika: Snježana Janković i Gordana Žvorc, nastavnice prehrambene skupine predmeta, Sanja Kovačić i Marina Branilović, nastavnice ekonomske skupine predmeta i Danijel Naranđa, nastavnik kuharstva.

EKOKREATIVCI

Učenici ekonomisti prezentirat će grupu Ekokreativci, u sklopu čega, kroz mobilne timove, prodaju prigodno oslikane šalice i platnene vrećice, uz malene poklone iznenađenja za posjetitelje. Oni dakle nemaju štand nego se kreću po sajmu. Radi se o suvremenoj, nekonvencionalnoj marketinškoj strategiji, poznatoj kao „gerila marketing“. Ovo je samo jedna od niza njihovih akcija koje provode u kontinuitetu da bi podigli ekološku svijest kod građana i pozitivno utjecali na promjene u pristupu kupovini – a to je da se plastične vrećice i plastika uopće, zamijeni drugim, ekološki prihvatljivijim materijalima.  Učenicima su mentorice Mirela Petković i Tanja Gregur, nastavnice ekonomske grupe skupine predmeta.

KOKTELI

SŠP ima i predstavnike na Lounge baru sajma. Na njemu pripremaju koktele za posjetitelje. Materijal za koktele osigurao je Grad Prelog, a barmeni su turističko hotelijerski komercijalisti i konobari SŠP-a. Mentori su im Goran Žižek i Robert Režek, nastavnici ugostiteljskog posluživanja.

 – Svi skupa jako  se veselimo sudjelovanju na ovoj  prekrasnoj manifestaciji. Zahvaljujemo Gradu i Turističkoj zajednici na ukazanom povjerenju i prilici priključenja manifestaciji. Ona je prilika našim učenicima da pokažu svoje vještine i sposobnosti, da povezuju svoja teorijska znanja s praktičnim iskustvom, na čemu kao škola posebno inzistiramo i što naročito njegujemo! – naglasila je prof. Sanja Kovačić.

Bravo za ekipu Srednje škole Prelog!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još