JESTE LI ČULI OVO

Splitska zračna luka dobiva ime po jednom Štrigovčancu!

Da, da, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je da će u dogovoru s lokalnim gradonačelnicima, nadležnim ministarstvom, upravom zračne luke i drugim sudionicima pokrenuti inicijativu preimenovanja Zračne luke Split. Bobanu se ne sviđa što su Slovenci sveca Jeronima, kojem se pripisuje uzrečica ‘Oprosti mi, Bože, što sam Dalmatinac’, uvrstili u Enciklopediju Britannicu navodeći kako je rođen u Stridonu, u blizini Ljubljane u Sloveniji. A na Međimurce i Štrigovu je zaboravio.

– Sveti Jere naš je svetac, zaštitnik Dalmatinaca i Splitsko-dalmatinske županije. Njegovo mjesto rođenja, koje nikad i nigdje nije znanstveno dokazano, nije bio motiv da svetog Jeru, kojeg od davnina štujemo na našem području, izaberemo kao svoga nebeskog zaštitnika. Iskreno se nadamo kako će ga cijeli svijet štovati kao i mi – ističe Boban.

– Inače, Splitsko-dalmatinska županija svoj dan obilježava na blagdan svetog Jeronima, 30. rujna – kaže Boban. Župan je, u čast nebeskog zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije, najavio i preimenovanje splitskog aerodroma.

Foto: Arhiva MĐ

– Naš isključivi motiv je štovanje sv. Jeronima. Štoviše, planiramo, u dogovoru s gradonačelnicima, nadležnim ministarstvom, upravom zračne luke i drugim dionicima, pokrenuti inicijativu imenovanja naše zračne luke u Resniku imenom našega nebeskog zaštitnika, sv. Jeronima – rekao je HDZ-ov župan za Slobodnu Dalmaciju.

ŠTO KAŽU ŠTRIGOVČANCI?

Još krajem 2017. godine u Štrigovi je predstavljeno djelo učenoga pavlina Josipa Bedekovića ‘Knjiga o svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju’, jedna od najiščekivanijih u međimurskoj povijesti. O knjizi i njezinoj vrijednosti govorili su brojni ugledni hrvatski znanstvenici i povjesničari, ali i crkveni dostojanstvenici. Zaključujući raspravu, načelnik Općine Štrigova, Stanislav Rebernik, tada je naglasio: ‘Oduvijek smo znali da je štrigovski Stridon mjesto rođenja svetog Jeronima, a sada smo to i dokazali!’

Inače, sveti Jeronim rođen je oko 347. godine u mjestu Stridon, koje se nalazilo u blizini današnje Štrigove, po kojem je i dobila ime. Preminuo je 30. rujna 420. godine u Betlehemu. Autor je prijevoda Biblije na latinski jezik – Biblije kakvu danas poznajemo, crkveni naučitelj, otac, teolog, filozof i jezikoslovac. Zaštitnik je učitelja i studenata, a štuju ga Rimokatolička, Luteranska i Pravoslavna crkva.

U Štrigovi postoji i prekrasna crkva sv. Jeronima s dva zvonika i neprocjenjivo vrijednim Rangerovim frestama. I brojne druge akcije i manifestacije ovdje nose ime svetog Jeronima i Stridona. No, načelnik Rebernik kaže da bi bio ponosan da i zračna luka u Splitu nosi ime jednog Štrigovčanca, a sve to trebalo bi iskoristiti u promotivne i turističke svrhe. S time se slaže i Josip Mikec, agilni turistički djelatnik, koji je proteklih godina izuzetno puno učinio na popularizaciji štrigovskog kraja i kvalitetnog vina.

– Bilo bi lijepo, kaže, da u Štrigovu i okolna mjesta dolaze vjernici, ali i drugi turisti da vide gdje je zapravo rođen sveti Jeronim i što sve mi to nudimo gostima: od smještaja, hrane, pića, vožnju vlakićem prekrasnim vinorodnim krajem, kupanje u toplicama… Mi bi ih znali dočekati, kao i oni nas kad dolazimo u Dalmaciju. Istina bio bih sretniji da u još više tamošnjih restorana možemo popiti vrhunska međimurska vina – ističe Mikec.

Možda će, uz pomoć svetog Jeronima, i biti tako!

Najnovije vijesti

Pročitajte više