BIOLOŠKA ZAŠTITA U PERIVOJU ZRINSKIH

Sokolovi, jastrebovi i sove „oslobađaju“ čakovečki park od vrana

Slučajan susret s mladićem koji je šetao kroz središte grada noseći jastreba na ruci doveo nas je do zanimljivih informacija. Mladić imenom Andrija već se 5 godina bavi biološkom zaštitom koja se, posljednja dva mjeseca, provodi i u čakovečkom Perivoju Zrinskih.

-U okviru Programa zaštite divljači provodi se biološka zaštita čiji je cilj, prisustvom prirodnog neprijatelja, stvoriti nepovoljne uvjete za boravak određene vrste na štićenom prostoru. Ovdje u Čakovcu to su vrane koje su okupirale stabla u čakovečkom parku, pa smanjenju njihovog broja pridonosi i ovaj program u kojem koristimo njihove prirodne neprijatelje, odnosno ptice grabljivice poput sokolova, jastrebova i sova, objašnjava Andrija.

Vrane nisu samo čakovečka specifičnost.

-Činjenica je da se vrana gačac udomaćila u urbanim sredinama do te mjere da je gotovo nemoguće čuti pjev ptica.  To vrijedi i za većinu gradova diljem Europe.  Ovo što mi radimo je ekološki najprihvatljivija varijanta njihovog „protjerivanja“ iz neke sredine, jer nakon nekog vremena uvide da to više nije najpovoljnije mjesto za gniježđenje.

Iako se radi o programu koji je relativno rijedak kod nas, po svemu sudeći je učinkovit jer neke procjene govore da se broj vrana u parku smanjio za četvrtinu.

-U Hrvatskoj je ovaj vid zaštite slabo poznat, dok je van naših granica djelatnost  biološke zaštite poprilično rasprostranjena. Gotovo da ne postoji zračna luka, stadion, plantaža bobičastog voća ili vinograd bez sokolarske službe. Također se štite i prostori poput hotela, autobusnih kolodvora, silosa, proizvodnih hala i sl. Grad Čakovec je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se već nekoliko godina bori protiv tog problema. Pomaci u rješavanju problema su vidljivi. Vozeći se obilaznicom lako je primijetiti da se jata vrane gačac sve češće gnijezde na periferiji grada, što nam potvrđuju i ljudi koji nas od tamo zovu, govori Andrija.

Kako trenirati ptice grabljivice?

-To je složen proces koji je nemoguće objasniti u nekoliko rečenica. Najvažnije je dobiti njihovo povjerenje u što treba uložiti mnogo rada. Pripremaju se duže od godinu dana, kaže njihov trener Andrija.

Kako doznajemo biološko protjerivanje vrana obavlja se sukladno odobrenju i rješenju nadležnog Ministarstva, a sve u svrhu javnog zdravlja i sigurnosti te zaštiti flore i faune – spomenika parkovne arhitekture Perivoj Zrinskih. Svake godine vodi se monitoring -praćenje brojnosti vrana i potvrđeno je da populacija u parku provođenjem ovih mjera vidno opada.

Najnovije vijesti

Pročitajte više