KURŠANEC

Škola bi mogla dobiti dugo željenu sportsku dvoranu

Osnovna škola Kuršanec 12. siječnja 2022. godine ugostila je saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i Suzanu Krčmar, predsjednicu ˈKali sareˈ– Saveza Roma u Republici Hrvatskoj. U njihovoj pratnji bili su i županijski vijećnici Elvis Kralj i Kristijan Oršuš, te Dario Bogdan (Sisak) i Kruno Oršoš (Pribislavec). U razgovoru s ravnateljicom Darjom Borković i profesorom povijesti Tonijem Marušićem, gosti su istaknuli da je na listi prioriteta razvoj i dogradnje škole, kako bi svi učenici dobili što kvalitetnije i modernije obrazovanje.

Zastupnik V. Kajtazi ukazao je na nužnost suradnje kako bi zamišljene ideje i projekti što prije zajedno realizirali.

Nadovezao se na rad udruge ˈKali saraˈ čiji je rad prepoznat kroz različite projekte diljem Hrvatske. Istaknuo je V. Kajtazi za primjer Romski memorijalni centar Uštica koji učenici škole redovito posjećuju u sklopu posjeta Memorijalnom centru Jasenovac.

Također, pohvalio je rad udruge za njihov angažman oko održavanja manifestacija vezanih uz obilježavanje Svjetskog dana Roma, Dana romskog jezika i Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu. Uz to, gosti su najavili daljnje izdavanje različitih publikacija, organiziranje priredba i izložba.

Ravnateljica Darja Borković smatra da je svaka pomoć dobrodošla, kao i da će škola nastojati intenzivirati suradnju. Tom prilikom, naglasila je da je dogradnja školske dvorane i nekoliko učionica primarni cilj, kao i uređenje vanjskih sportskih terena. Bilo je riječi o mogućnosti uvođenja izbornog predmeta ˈPovijest i kultura Romaˈ već od sljedeće godine.

Predmet bi izvodio prof. povijesti Toni Marušić. Gosti su prilikom posjeta svim učenicima škole uručili korisne darove – punu platnenu vreću školskog pribora.

Najnovije vijesti

Pročitajte više