MEĐIMURSKI SDP-ovci O RASPUŠTANJU

SDP ima kvalitetne ljude i ideje, ali nam predstoji mukotrpni rad na terenu

Patrik Macek/PIXSELL/FMĐ

Kao što je poznato, Glavni odbor SDP-a u subotu je raspustio vodeća tijela međimurske organizacije stranke i isključio predsjednika Mladena Novaka iz stranačkih redova, te postavio načelnika Općine Nedelišće Nikolu Novaka za povjerenika stranke do unutarstranačkih izbora. Prvu reakciju povjerenika Novaka prenijeli smo u nedjelju, a on je najavio da će situaciju opširnije komentirati nakon razgovora s “istaknutim članicama i članovima”.

Proteklih dana pokušali smo dobiti komentar subotnjih odluka i novonastale situacije od saborskih zastupnika SDP-a, kao i predstavnika naše županijske organizacije u Glavnom odboru stranke. Kontaktirali smo i dosadašnjeg predsjednika Mladena Novaka, ali rekao je da će se, zasada, suzdržati od komentara. Pokušali smo dobiti mišljenje saborskog zastupnika i dosadašnjeg čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača te bivšeg župana Ivice Perhoča, ali njih dvojica ostali su nedostupni.

Svoj stav iznio je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Čakovec i nedavni kandidat stranke na izborima za župana Mario Medved.

-Iz SDP-a Međimurske županije u posljednje četiri godine dolazile su samo vijesti o unutarstranačkim sukobima. Unatoč tome što smo najprije sami između sebe, a kasnije i uz uključivanje Zagreba situaciju pokušali riješiti, nismo uspjeli. U kampanju smo krenuli razjedinjeni, a pojedinci su aktivno radili na opstrukciji naših kandidata. Stoga su i izborni rezultati takvi. Pred strankom je ključno razdoblje, u kojem praktički trebamo početi ispočetka. Konkretno, u Međimurju moramo ponovno aktivirati zamrle organizacije, definirati svoje politike te se vratiti među građane. Osobno mislim da to možemo jer u stranci unatoč svemu imamo kvalitetne ljude, koje stanovnici Međimurja poznaju i prepoznaju. Vjerujem da povjerenje građana možemo vratiti, a pred budućim vodstvom ali i članstvom su tri godine mukotrpnog rada, smatra Medved.

Saborska zastupnica dr. Andreja Marić komentirala je događaje na sjednici Glavnog odbora.

-U višesatnoj demokratskoj raspravi na Sjednici Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, koja je prošla u polemičkom, ali mirnom tonu, potvrđene su odluke koje je donio Predsjednik stranke Peđa Grbin i Predsjedništvo SDP-a. Za riječ sam se javila nekoliko puta. Nisam dio nikakvih klanova ni frakcija, ni na nacionalnom nivou naše stranke, niti lokalno. Trudim se cijeli svoj radni i politički vijek raditi za dobrobit naših građana i uz korektne odnose u stranci. Stoga sam iznijela niz argumenata i objektivnih činjenica vezanih uz našu organizaciju SDP-a Međimurja, u koje vodstvo stranke moguće nije imalo potpuni uvid. Ne može krivac za sve probleme biti jedna osoba, a osobito nije ugodno kada se bilo koji dugogodišnji član isključuje iz stranke nakon niza godina rada i volontiranja. Mladen Novak, kao i ostalih petero kolega nisu se mogli uključiti u rad Glavnog odbora, do zadnje točke o isključenju članova. Kolegica Mirjana Murk i ja iznijele smo slične stavove tijekom rasprave i glasanja. Novom povjereniku Nikoli Novaku želim puno uspjeha u radu. Sukladno zaključku Glavnog odbora, predstoji nam još aktivniji rad na terenu, revitalizacija naših stranačkih organizacija po lokalnim jedinicama diljem Hrvatske te jasnije komuniciranje osuvremenjenih stranačkih politika, kao preduvjet budućih uspjeha stranke i boljeg života naših građana, u čemu ću aktivno sudjelovati, najavila je svoj daljnji angažman Andreja Marić.

S njezinim razmišljanjem suglasila se i članica Glavnog odbora stranke i Glavnog odbora Foruma žena SDP-a Mirjana Murk. Rekla je da iznesenim stavovima nema što dodati, te da je sve što je imala rekla stranačkim kolegama na Glavnom odboru.

Saborska zastupnica Boška Ban-Vlahek smatra da je sadašnja situacija prilika da stranka promovira nove ljude i ideje.

-Kao dugogodišnjoj članici SDP-a žao mi je za svaku organizaciju koja se raspušta i za svaki loš rezultat koji je posljedica unutarstranačkih odnosa. Međutim, ponekad je u životu neke stvari potrebno presjeći, stati korak unatrag kako biste mogli napraviti dva naprijed. Smatram da u SDP-u Međimurja ima divnih, sposobnih i marljivih ljudi čije ideje i angažman mogu popraviti stanje u županijskoj organizaciji. Te ljude je potrebno prepoznati i dati im priliku. Upravo to nam je nedostajalo, jer se stvorila atmosfera da je članstvo SDP-a Međimurja bilo talac pojedinaca. Osobno se ne bojim budućnosti SDP-a ako će biti dovoljno mudrosti i htijenja da se neke odluke i potezi isprave, poručila je Ban-Vlahek.

Najnovije vijesti

Pročitajte više