Dani od Gospe karmelske do Marije Magdalene najbolji su za branje srednje ranog voća koje će vrijedni vlasnici iskoristiti za žgajaru, odnosno za stvaranje međimurske žganice. A sada su zrele, kasne marelice, buze, špenglin, drišle, jabuke žetvenke, slive rane, kruškice i sve što se žuti, plavi i crveni na granama. Sve je dobro, slatko i preslatko, ako nije malo dosladi i sve se isplati.
Jer ako dobijete makar samo litru dobre žganice znati će te kako je vrhunska i vaša. Tako smo i mi članovi Udruge Međimurska žganca TEPKA pobrali, ali još beremo razno koštunjićavo voće, a upravo na blagdana Gospe karmelske zažgajarili smo višnje i trešnje i dobili žganicu u punoj njezinoj raskoši i bogatstvu. Prolazite li nekom stazom i ugledate grm ili stabljiku, najčešće zapušteno, poberite plodove, odnesite doma, usitnite h stavite u posudu, dodajte malo šećera i dobro zatvorite.
Za mjesec dana imati će te svoju žgajaru i svoju žganicu. Upamtite, riječi mojeg prijatelja Franje Vrhara iz Donjeg Koncovčaka koji kaže kako se, pak i samo deset kila nečega isplati pobrati i zažgajariti. Kakav lijep osjećaj, šećeš, uživaš, bereš i kušaš plodve i onda ih zažgajariš i doneseš susjedu i prijatelju da kuša. Ili na 5. festival Međimurske žganice 29. lipnja 2023. u Selnicu. Pođimo u berbu tih lijepi plodova!