Fina hrana i piće, proizvodi lokalnih proizvođača na štandovima, upoznavanje posjetitelja s proizvođačima i njihovim proizvodima, djeca koja hrane kozliće i druženje u hladovini pod šatorom događali su se u subotu, 4. rujna 2021. godine, na imanju tvrtke Holera d.o.o. u Goričanu na već tradicionalnom događanju „Jeden grunt“.
„Jeden grunt“ je događaj koji spaja ugodno s korisnim, jer osim što je to mjesto na kojem se mogu međusobno podružiti proizvođači, posjetitelji mogu upoznati lokalne proizvode te odmah i osobe koje stoje iza njih te pitati što god ih zanima.
Ako niste bili u mogućnosti doći i sami upoznati vedru ekipu koja se tamo okupila, mi smo to učinili za vas. Za početak, hrana je bila vrlo ukusna, posebice palačinke od pirovog brašna s domaćim pekmezom od šljiva i jabuka, medenjaci, pogača od tikve i maka, trganci sa zeljem. Probali smo i odličan eko sok od jabuka u ponudi OPG Hunjadi, ali kratkih rukava nisu ostali ni ljubitelji piva, za što se pobrinula ekipa iz čakovečke pivovare Lepi dečki.
Na događanju smo zatekli posjetitelje iz okolnih sela, ali i iz Preloga i Čakovca. Primjerice, Sandra Švenda iz Preloga došla je pogledati domaće proizvode jer ju to zanima. Simona Hudec iz Čakovca je ovdje došla kako bi se podružila s domaćinima i Lepim dečkima.
Naravno, upoznali smo i životinjske zvijezde događaja – kozliće Juru, Nutelu i Dorinu. Jura je mali bezobraznik koji uvijek zbriše i pojede sve i svašta, uključujući cvijeće, međutim tko bi se na njega malenog mogao ljutiti, otkrio nam je Stjepan Zadravec iz OPG-a Zadravec iz Oporovca, koji zrači posebnom karizmom, pa nas nije iznenadilo kad nam je njegova supruga Jasminka otkrila da je on zapravo i osmislio ovo događanje. – „Jeden grunt“ je bila njegova ideja. – rekla nam je.

– Ovo što danas ovdje vidite je samo jedna mala prezentacija, „Pomazi me“, zamišljena kao druženje djece s kozlićima. Mi volimo da se djeca druže sa životinjama. Ja imam već 50 i neku i mi smo uvijek bili okruženi sa životinjama – kozama, psima, mačkama, kokošima… To nas je nekako oplemenilo i naučilo nas poštovanju prema prirodi i životinjama. Želimo to priuštiti i današnjoj djeci. Ljudi danas više nemaju mnogo životinja na gruntu, ako imaju psa i mačku to je već puno. Upoznavanje s kozama za djecu je doživljaj, gdje ona diraju i hrane koze i vide da su one u biti iste kao i mi ljudi. Koze su jako zainteresirane i zaigrane. Djeci danas nedostaje taj neposredni dodir – rekao je Zadravec, koji s ljubavlju priča o svojim kozama i vidi se da voli ono čim se bavi.
U svakom slučaju, bilo nam je drago upoznati vlasnika vrhunskog Mladog kozjeg sira, jednog od njihovih najtraženijih proizvoda. Otkrili smo i da se na OPG-u Zadravec iz Oporovca osim farme koza i sirane, nalazi i njihova kušaonica sireva te obiteljski muzej, te da njihove koze jedu isključivo hranu koju su sami uzgojili.
Obitelj Novak iz tvrtke Holera d.o.o., koja je ovaj put ugostila Jeden grunt, simpatična je mlada obitelj koju čine supružnici Davor i Marina, dvoje djece i dva veličinom dojmljiva pasa koji čuvaju obiteljsko imanje – haski i newfoundland. Fasciniralo nas je saznanje da su Novakovi već s 22 i 24 godine pokrenuli samostalnu proizvodnju, u vrijeme dok mnogi drugi mladi ljudi još ne žele ni pomisliti na odgovornost koju donosi samostalan biznis.
– Već sedam godina uzgajamo papriku, rajčicu, krastavce, tikve, češnjak… Ne bavimo se eko uzgojem, ali špricanje nam je zadnja solucija. Bolest bilja nastojimo riješiti na prirodni način, npr. sjetvom zaraženih lišća kod plemenjače. Kako ova godina zbog covida baš nije sjajna, bacili smo se više na zimnice, pa smo ove počeli s kiselim krastavcima, pasiranim rajčicama i kiselom paprikom. Kiselo zelje imamo u ponudi već nekoliko godina, a sad smo krenuli i s kiselim glavicama za sarmu. Kako mnogi ljudi danas nemaju baš ni vremena ni prostora da sami rade kiselo zelje ili drugu zimnicu, takvi naši proizvodi su sve traženiji – rekao nam je Davor Novak. Njihove proizvode možete nabaviti na Međimurskom štacunu u Čakovcu i u nekoliko trgovina Zagrebu.

Prolazeći kraj štanda OPG-a Hunjadi, koji nudi proizvode iz ekološke i biodinamičke proizvodnje, vjerojatno nije bilo posjetitelja koji nisu zastali, u prvom redu privučeni neodoljivim primjercima domaćeg kukuruznog kruha, a kako je on nastao objasnila nam je vlasnica Natalija Peter Hunjadi iz Svete Marije, koja ga je i ispekla:
“U proizvodnji koristimo moto „Od polja do stola“. Primjerice, u izradi kukuruznog kruha upotrebljavam kukuruzno brašno dobiveno od domaće sorte kukuruza. Zrno kukuruza mljeveno je na domaći mlin na kamen. U pripremi kukuruznom brašnu dodajem i naše raženo brašno, a kruh pečem u peći na drva, što sve zajedno daje poseban ukus kruhu i posebnu kvalitetu“.
Nenad Režek, vlasnik OPG-a Režek i tajnik Udruge pčelara „Nektar“ iz Preloga koji ovom prilikom predstavlja tu Udrugu, koja inače broji 60-ak članova iz Donjeg Međimurja, pčelarstvom se bavi već 9 godina.
– Od meda imamo cvjetni i med od bagrema, a imamo i hajdinsku kašu. S obzirom na to da ima malo ispaše za pčele, primorani smo saditi i neko medonosno bilje, pa smo se tako odlučili na hajdinsku kašu. Osim što imamo ispašu za pčele, odmah imamo kasnije i proizvodnju heljde, odnosno heljdine kaše, koja se dobro prodaje – objasnio je.
Njihove proizvode možete kupiti na njihovom kućnom pragu (Čukovec 30 u Čukovcu) ili na manifestaciji „Jeden grunt“.
Imali smo prilike porazgovarati i s pivarom Aleksandrom Makovcem iz pivovare Lepi dečki. Ova piva vrhunske kvalitete u atraktivnoj ambalaži, koju uglavnom dizajnira Krešo Novak iz Nedelišća, distribuiraju se po cijeloj Hrvatskoj, od Dalmacije, Istre i Središnje i sjeverne Hrvatske do Slavonije.
– Pivo je kvalitetno i dobili smo i niz nagrada na stranim natjecanjima – ističe Makovec.
Upoznali smo i Tatjanu Dominić iz OPG-a Dominić, koji se bavi ekološkim i biodinamičkom proizvodnjom aronije.
– Naši proizvodi imaju određene kupce koji traže određene proizvode, nemamo široku prodaju. Proizvodimo matični sok od aronije, čajeve, mljevenu i sušenu aroniju za smoothije, kolače i sl. – rekla nam je Tatjana.
Ako ste propustili ovaj „Jeden grunt“, znajte da će ih biti još, a svakako pogledajte našu fotogaleriju.