KULTURA POD MJERAMA

ROMANO BOGDAN: Radimo pod ograničenjima, ali ne možemo se baš žaliti, jer je diljem Europe sve zatvoreno

Kada ste posljednji puta bili u kinu ili kazalištu? Teško se sjetiti, zar ne. „Novo normalno“ je kulturu, baš kao i mnogo toga drugoga, gurnulo u drugi plan. Ipak, stvari se pomalo kreću i možemo se samo nadati da ćemo, primjerice, novi nastavak Jamesa Bonda ili omiljenu kazališnu predstavu najesen moći pogledati ne razmišljajući o maskama i drugim ograničenjima.

Kako se epidemiološke mjere provode u čakovečkom Centru za kulturu uvjerili smo se na predstavi „Majstori“ Kazališta Moruzgva odigranoj u sklopu Tribine Čakovec četvrtkom. Sve raspoložive karte su bile rasprodane, ali je trenutno dozvoljen dolazak tek 200 posjetitelja, pa smo ravnatelja CZK Čakovec Romana Bogdana upitali koliko ih epidemiološke mjere ograničavaju.

-Jako. Prošle godine smo uspjeli realizirati tek 30 posto programa u odnosu na ono što smo imali prethodnih godina. Ove godinu smo započeli s odobrenih 50 posjetitelja po programu, što je zapravo ništa za kapacitet naše dvorane. Onda se to povećalo na 100 osoba i nedavno je to naraslo na 200 posjetitelja što je, zapravo, trećina ukupnog broja sjedala kojim raspolažemo, kaže Bogdan.

Mjere ne utječu samo na broj posjetitelja, nego i ostale aktivnosti Centra za kulturu.

-Provedba epidemioloških mjera nije nam problem samo radi programa koji se odvijaju, nego i zbog djelovanja naših dramskih studija. Nakon što im je dugo bio zabranjen rad konačno smo dobili dozvolu, pa smo počeli raditi dva mjeseca, a sada se to opet zatvorilo. Tako da stalno radimo korak naprijed i onda natrag dva. Prije tjedan dana odigrali smo 9 predstava za vrtiće i škole, pa se onda i to preko noći zatvorilo, objašnjava Bogdan.

Sama dvorana Centra za kulturu udovoljava najvišim standardima, a Bogdan naglašava da su, unatoč značajnim poteškoćama, sretni što mogu raditi barem s dijelom kapaciteta.

Četvrta smo dvorana u Hrvatskoj po veličini i jedna od samo četiri dvorane u Hrvatskoj koje imaju sto posto izmjenu zraka u dvorani tako da zbilja epidemiološke mjere ne mogu biti bolje. Kada pogledamo situaciju vani ipak možemo biti bar djelomično zadovoljni. Naime, preko naših međunarodnih projekata  znamo kakva je situacija u kazalištima širom Europe. Svi su zatvoreni i mi jedini radimo, pa se ne možemo se baš žaliti. U postojećim okolnostima radimo koliko možemo, pa se veselimo što je i posljednja predstava Tribine Čakovec četvrtkom bila rasprodana s tih 200 ulaznica koliko možemo pustiti u prodaju. Nadam se da će do rujna to sve doći na svoje mjesto, umjereni je optimist ravnatelj Bogdan.

Najnovije vijesti

Pročitajte više