ZA VIKEND PREPORUČAMO "VINA HORVAT"

ROBERT HORVAT: Naš pušipel za vinske znalce i muškat žuti za ugodu ženama

Robert Horvat - Vina Horvat

-Moj djed Josip Hudin još je tamo sedamdesetih godina posadio prvi vinograd, koji nije bio veći od jednog hektara. Uz djeda sam i ja zavolio posao u vinogradu, pa sam tako već u šestom razredu osnovne škole znao rezati gorice – rekao nam je na početku razgovora Robert Horvat (41), iz Svetog Urbana (kod Štrigove), koji je sada na čelu poznate vinarske tvrtke Vina Horvat.

Prava prekretnica u razvoju bila je 1998. godina, kada je njegov otac, Vlado Horvat, ostao bez posla u GK Stolariji, pa su sjeli za stol i pronašli odgovor na pitanje: ili vinogradarstvo ili neki drugi posao?

-S obzirom da su mi gorice prirasle srcu, rekao sam da idemo u intenzivnu proizvodnju vina. Složio se sa mnom, a sve ostalo je povijest. Ubrzo smo tu, uz kuću, kupili parcelu od 6 hektara u komadu i krenuli. Sada imamo ukupno 7 hektara, a zadnjih pet godina, otkako je otac u mirovini, ja sam preuzeo sve poslove rukovođenja uzgojem vinove loze i njegom vina u prostranom novom podrumu. Naravno, uz njegove savjete i sugestije – ističe Robert.

ŽUTI MUŠKAT ZA AMERIKU

Horvatovi tržištu nude zavidan sortiment vina: autohtoni pušipel, pinot bijeli, muškat žuti, sauvignon, rajnski rizling, graševinu i po prvi puta crni pinot. Naravno, tu je i traženo miješano vino, koje na tržište ide pod marketinškim imenom Horvatov izbor. A tržište im je cijela Hrvatska, s naglaskom na Međimurje, Hrvatsko zagorje, Varaždin, Dubrovnik, Gorski kotar… Sad su usmjereni prema Dalmaciji, odakle dolazi sve veći interes.

-Počeli smo i izvoziti naša najkvalitetnija vina, ali je sve zastalo zbog korone. Tako su se prije pandemije naša vina mogla kupiti u 30 lokala u Munchenu. Ponosni smo što naša vina piju i Amerikanci. Prošle godine, u svibnju, naš agent za to područje, naručio je određene količine žutog muškata, prve recenzije su bile dobre, tržište ga je prihvatilo, pa vjerujem da ćemo uskoro poslati nove količine. Inače, trebali smo krenuti i na tržište Poljske, Kine i još neka, ali je zbog korone sve zastalo – kaže Robert.

PUŠIPEL NA SVJETSKOJ LISTI VINA

Za Horvatove je vezana i klonska selekcija pušipela. Na inicijativu članova Udruge “Hortus Croatiae”, u kojoj je većina velikih međimurskih vinara i vinogradara, a uz pomoć stručnjaka iz Agronomskog fakulteta, prije 9 godina krenulo se u stvaranje najbolje selekcije pušipela. Od 32 prvotna klona, selekcijom je odabrano 5 najboljih. Oni su umnoženi i rastu na terasama kod njihove vinarije. Od tih 5 najboljih, jedan klon je za klasični pušipel, drugi za predikat, treći za pjenušavo vino, a četvrti i peti klon imaju kombinirana svojstva. Sve to se radilo kako bi se stvorilo autohtono vino pušipel u svim varijantama, a koje, spremljeno u originalne boce, sve više osvaja hrvatsko, ali i svjetsko tržište, dobivajući pritom brojna domaća i inozemna priznanja i nagrade. Pušipel već sada zauzima značajno mjesto na svjetskoj listi vina.

GRADE VINSKI HOTEL S 12 SOBA

-Kod nas u obitelji Horvat svi smo angažirani kod uzgoja vinove loze i njegovanju vina, svako prema svojim mogućnostima i znanjima. Tu je majka Danica, otac Vlado, ja i supruga Ivana, kao i naša djeca Martin i Matija. Volio bih istaknuti da želimo uskoro završiti gradnju vinskog hotela s 12 soba i prostranom kušaonicom vina ovdje na našem imanju. Hotel je već stavljen pod krov, a u funkciji je i veliki podrum u kojem njegujemo naša vina. Uz smještaj i ponudu hrane i vina, u hotelu ćemo organizirati i razne vinske edukacije, a to će biti i mjesto odakle će naši gosti odlaziti u obilazak izuzetno zanimljivog štrigovskog kraja i obližnjih toplica u Svetom Martinu na Muri – kaže Robert.

PROBAJTE BARIKIRANU GRAŠEVINU KASNE BERBE

I za kraj Robert Horvat predložio je i vina za ovaj vikend našim čitateljima: za aperitiv barikirana graševina, kasna berba; za laganija jela pinot bijeli, suhi; za teža jela pušipel classic ili rajnski rizling; a za desert muškat žuti, slatki. S obzirom da već počinje vrijeme roštilja, uz piletinu i ostale mesne finote sa žara, Robert je preporučio njihov sauvignon. Živjeli.

Vina Horvat nalaze se u Svetom Urbanu 279, goste i kupce primaju cijeli dan, a možete se najaviti i na telefon 091 889 2393.

Najnovije vijesti

Pročitajte više