VIDEO Restoran “Terbotz” – omiljeno mjesto Međimuraca, ali i predsjednika i premijera…

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Restoran “Terbotz” u Železnoj Gori svakako je najreprezentativniji u našem kraju i zato ga rado posjećuju domaći, ali i strani gosti. Prekrasno uređen u jednom od najljepših predjela Međimurja, “Terbotz” svojim gostima nudi ono najbolje: od vrhunskih tradicionalnih domaćih i jela internacionalne kuhinje, do najboljih međimurskih vina i slastica. Za sve to nagrađivan je zlatnim poveljama kao najbolji hrvatski ruralni restoran, 2019. osvojio je drugo mjesto u pripremanju tracionalnih jela te još niz plaketa, pohvala i priznanja. Gotovo da i ne postoji poznata osoba u Hrvatskoj, od predsjednika i premijera pa naniže, koja nije boravila i uživala u ovom prestižnom restoranu, koji ima 100 mjesta u restoranskom dijelu, 60 na terasi i 50 u kušaonici vina u podrumskom dijelu. Uz to, na katu je uređena i konferencijska dvorana sa 60 mjesta.

RESTORAN “TERBOTZ”: VRHUNSKA ENO-GASTRO DESTINACIJA

“Terbotz” je u vlasništvu poznate vinarske obitelji Jakopić iz Železne Gore, a otkako ga vode supružnici Nada i Branimir Jakopić dodatno je “procvjetao”.

-Naši gosti su već naučeni da će ovdje dobiti najbolje. Supruga Nada nabavlja sve što nam je potrebno u domaćim OPG-ima u krugu od petnaestak kilometara. Imamo tri velika vlastita vrta, u kojima uzgajamo svo potrebno povrće za restoran, tako da i dio naše ponude temeljimo na sezonskom povrću. Sami pravimo i zimnicu, zatim marmelade, džemove… Svu tjesteninu rade naši djelatnici, kuhari, koji su tu iz okolnih mjesta i jako dobro poznaju i cijene svaku namirnicu, koja mora biti svježa kad se servira gostu na tanjuru – kaže Branimir Jakopić.

Ovu nezaobilaznu eno-gastro destinaciju biraju i mnogi mladenci za svoje svadbe, a slavljenici za razne proslave: imendane, rođendane, završetak poslovnih godina te momačkih i djevojačkih večeri kada ih dočekuje i “kućni” tamburaški sastav “Podrumari”.

KUŠAONICA: VINA OVJENČANA DOMAĆIM I SVJETSKIM PRIZNANJIMA

Posebna priča je i njihova kušaona vina u podrumu izgrađenom 1803. godine i koji je nastariji u cijelom kompleksu kurije Terbotz, i na njemu je zapravo sagrađen restoran “Terbotz”.

U starinskom ambijentu, koji oduševljava drvenim detaljima od starih bačava, gosti se osjećaju kao da su se vratili u bogatu povijest toga kraja.

-Dok u restoranu nudimo najbolja vina gotovo svih međimurskih vinara, ovdje u kušaonici gosti mogu kušati sva naša vina, koja točimo na čaše. U ponudi je šest bijelih sorti: pušipel, sauvignon, rajnski rizling, muškat žuti, silvanac zeleni i graševina te jedno crno vino cuvee od tri sorte: cabernet sauvignon, syirah i merlot. Posebno pak smo ponosni na naš pjenušac Terbotz, čija je baza autohtoni pušipel. Nekoliko godina sudjelujemo i u programu nazvanom Mlado Međimurje, tako da već početkom studenoga imamo mlado vino od sorte zeleni silvanac, koje je iz godine u godinu sve više traženo. Njemu se, kao i najmlađem djetetu, posvećuje najviše pažnje. Njeguje ga se, pazi, mazi…, ali ljubav uvijek uzvrati na pravi način. Paletu upotpunjuju i posebna predikatna vina: kasne berbe i izbor bobica – kaže Branimir.

Sva vina su nagrađivana i ovjenčana brojnim priznanjima: od šampiona Urbanova, do zlatnih, srebrnih i brončanih Decantera.

TRADICIJA VINOGRADARSTVA DUŽA OD 110 GODINA

Sve u obitelji Jakopić ima dugu tradiciju, pa tako i proizvodnja vina. Ono što se sigurno zna, sve je započeo Branimirov pradjed Filip Jakopić 1908. godine. Nastavio je djed Ignac i otac Martin, a unaprijedili i proširili supružnici Nada i Branimir Jakopić.

-Moji roditelji Ana i Martin zasadili su prvi plantažni vinograd na predjelu Orehovčak u Železnoj Gori, gdje nam je i obiteljska kuća. Bilo je to 1.250 sadnica graševine i moslavca. Danas imamo 88 tisuća trsova na 14,5 hektara vinograda. Naša vina najviše plasiramo u našem restoranu “Terbotz” i kušaonici te putem distributera u restoranima u Zagrebu i Dalmaciji. Naša vina su isključivo restoranska i nema ih u trgovinama – kaže Branimir Jakopić.

U ovoj obitelji svi su posvećeni umjetnosti stvaranja vina za svoje goste. Osim Nade i Branimira, tom poslu okrenuta su i tri sina: Filip, magistar turizma i ugostiteljstva te Martin i Vinko, koji studiraju agronomiju.

KOJA VINA NA BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI STOL?

-U svakom slučaju, ovakve svečane trenutke uvijek treba započeti pjenušcem Terbotz, koji može biti i aperitiv, piće za dobro raspoloženje, za smirenje prije spavanja… On je berbe 2016. godine, odležan je, sazrio, slojevit, kremozan, osvježavajući. Zato se mora naći i na božićnom i na novogodišnjem stolu.

Uz predjelo preporučam mlado vino zeleni silvanac, koje je mladenački živahno, lepršavo, s puno aroma, svježe.

Pušipel iz našeg najstarijeg vinograda, bogat posebnim aromama, najbolje paše uz ozbiljna mesna jela. Uz kolače predlažem vina iz palete izbornih berbi, a svakako žuti muškat.

Uz hladna jela kao što je meso z tiblice ili pršut i sir, uvijek paše naš crni cuvee iz 2015. godine. Vrhunsko vino za ozbiljne znalce i sladokusce – ističe Branimir.

Kako doći do restorana “Terbotz” u Železnoj Gori? Nalazi se u blizini ceste Čakovec – Štrigova, od Čakovca udaljen 16 kilometara, od Štrigove 3 km. Radno vrijeme je od 10 do 23 sata, dok je ponedjeljkom zatvoren. Svoj dolazak možete najviti i na telefon 040/857-444.

Dobar tek i živjeli!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još