Restoran Stari grad, smješten unutar zidina povijesnog Starog grada Zrinskih, donosi pravu gurmansku poslasticu za ljubitelje vrhunske kuhinje. U idućim tjednima kuhinja se posvećuje divljači, nudeći tanjure prepune okusa koji osvajaju već na prvi zalogaj.
Jela od divljači
U izboru ukusnih jela vas očekuju raskošna pašticada od jelena, nježna pašteta od divljeg zeca, aromatična juha od fazana, sočni medaljoni srnetine, bogat ragu od divlje svinje i jelenskog teleta te prava gurmanska poslastica – prepelica. Svaki od ovih specijaliteta priča priču o tradiciji, strasti i pažljivo biranim sastojcima koji dolaze iz prirode.

Kako u restoranu Stari grad uvijek kuhaju sezonski i svježe, neka su jela dostupna samo dok traju zalihe namirnica, dok se prepelica priprema isključivo uz prethodnu najavu.
Za ljubitelje bogatih okusa i tradicijskih jela, pašticada od jelena pravi je gastronomski doživljaj. Ovaj specijalitet, koji se u restoranu Stari grad priprema s posebnom pažnjom, spaja sočnost divljači s aromama začina i dugim, sporim kuhanjem koje donosi savršenu ravnotežu okusa. U nastavku donosimo recept kako biste i kod kuće mogli uživati u ovom raskošnom jelu!

Recept: Pašticada od jelena
Sastojci:
- 1 kg jelenskog buta
- 3 mrkve
- 50 g suhe slanine (špeka)
- 1 manji celer
- 2 korijena peršina
- 6 velikih glavica luka
- 4-5 češnja češnjaka
- korijander u prahu
- velika žlica džema od šljiva
- 2-3 suhe šljive
- crno vino
- 1 kom pasirane rajčice
- muškatni oraščić
- 5-6 klinčića
Priprema:
Meso dobro očistiti, zaliti marinadom od vina, octa i vode, dodati papar u zrnu i lovorov list, pokriti te ostaviti u hladnjaku 24 sata. Sutradan pripremiti povrće: luk sitno nasjeckati, mrkvu i celer narezati na male komadiće, a češnjak zgnječiti. Špek narezati na tanke trakice.
Izvaditi meso iz marinade i osušiti ga kuhinjskim ubrusom. U loncu rastopiti dvije žlice masti i na laganoj vatri pirjati povrće dok ne poprimi zlatnu boju. Meso zapeći na jakoj vatri sa svih strana. Dodati lovor, sitno sjeckani ružmarin, muškatni oraščić te sol i papar. Kad alkohol ispari, meso preliti tekućinom tako da ga potpuno pokrije, smanjiti vatru i kuhati 4-5 sati u polupoklopljenom loncu, povremeno podlijevajući temeljcem ili vodom.
Kad je meso kuhano, izvaditi ga iz umaka i narezati na šnite debljine oko 1 cm. Umak se može propasirati ili usitniti štapnim mikserom, a po potrebi se može doraditi dodavanjem vode, soli, papra ili šećera. Poslužiti uz domaće trgance i uživati u pravoj deliciji!
Spoj tradicije i vrhunskog užitka
U svakom zalogaju osjeti se posvećenost vrhunskim sastojcima i tradicionalnim receptima koji su generacijama prenošeni i usavršavani. No, osim autentičnih okusa, poseban doživljaj čini i ambijent – večera u srcu Starog grada, okružena poviješću i toplinom domaće kuhinje. Uz pomno birana vina koja prate svako jelo, iskustvo postaje potpuno, a svaki posjet nezaboravan. Dok priroda miruje, na tanjurima se odvija prava gozba. Vidimo se za stolom!

INFO:
– Restoran Stari Grad Čakovec
– Trg Republike 5, 40000 Čakovec
– +385 40 341-099
– [email protected]
– www.stari-grad.com
