CHEFOV OBED

RECEPT MARKA PALFIJA: Tenfani zajec s kuruznim žgancima

Zec je specifično meso s vrlo malim udjelom masnoće. Najbitniji korak kod tenfanog zajca je dobro karamelizirati meso. Imajte na umu da će meso koje dobije prekrasnu zlatno/smeđu boju imati i ugodan, pun okus. Pripaziti da plamen nije preslab, jer će onda meso samo posivjeti, odnosno oksidirati, što nije poželjno ili prejak da meso ne izgori što također želimo izbjeći.

Za 4 osobe

Sastojci:
Kunić, 1kg
Kosana mast, 40g
Žuti luk, 250g
Češnjak, 4 režnja
Stabljičasti celer, 150g
Mrkva, 150g
Koncentrat rajčice, 20g
Lovor, 2 x listića
Ružmarin, 1 x grančica
Bijelo vino, 2dcl
Špek, 100g
Dimljena crvena paprika, 20g
Brašno, 20g
Kiselo vrhnje, 200g
Kuruzna krupica, 200g
Mlijeko, 2dcl
Zreli sir, 50g
Maslac, 30g
Peršin, 50g
Sol, papar

Kunića narezati na komade i prepržiti na ugrijanoj kosanoj masti da dobije boju, pa isto tako prepržiti i špek. Na istu masnoću staviti sotirani luk na kockice na srednju vatru desetak minuta. Nakon toga dodati češnjak, celer, mrkvu i začine, pa sotirati daljnjih 10-12min. Dodati koncentrat rajčice da se kratko poprži i podlijati vinom. Kad ispari alkohol vratiti komade zeca, podlijati vodom i kuhati dok zec ne omekša. Izvaditi meso pa dodati pritep ( pripravak od brašna, vode i kiselog vrhnja ). Prokuhati na željenu konzistenciju, vratiti zeca i završiti svježim peršinom.

U loncu ugrijati 6dcl vode s 2dcl mlijeka, posoliti i popapriti pa kad zavri dodati instant kukuruznu krupicu i kuhati desetak minuta. Završiti maslacem i sirom te servirati kao prilog zecu.

Najnovije vijesti

Pročitajte više