NEOBIČNO OKUPLJANJE

Razgovor o smrti uz kavicu i kolač

Autor: MĐ/Danica.hr Foto/Video: Pixabay/Ilustracija
- Advertisement -

Svatko tko želi u petak navečer može razgovarati o smrti u Kafiću smrti u Koprivnici. Neobičan susret organiziraju obrt Mudro drvo te udruga za promociju mentalnog zdravlja Srčika. Voditeljice Kafića smrti su Sanja Suton, profesorica filozofije, i Dijana Mateša, psihoterapeutkinja, prenosi Danica.hr.

Kako tumače organizatorice, u Kafiću smrti se ljudi sastaju da uz kavu ili čaj i kolač razgovaraju o smrti. Stoga bi ispravniji naziv Kafića smrti bi bio “Uz kavu o smrti”.

“Cilj Kafića smrti je zapravo da slavimo život, da postanemo svjesniji da su naši životi konačni i da potaknemo ljude da svoje živote žive što punije i ljepše mogu. Oni su usmjereni očuvanju mentalnog zdravlja”, ističu organizatorice.

Kafić smrti (Death Café) je franšiza koju su pokrenuli Jon Underwood i Sue Barsky Reid, prema idejama koje je razradio antropolog Bernard Crettaz. Održavaju od 2011. godine. Zasad ih je održano 14.009 u 81 zemlji širom svijeta.

“U Hrvatskoj ih je održano nekoliko u Zagrebu i Rijeci, a naš koprivnički Kafić smrti je najdugovječniji i koliko znamo, jedini koji je trenutno aktivan. Za organizaciju potrebno se učlaniti u Death Café franšizu, proučiti protokol i krenuti. Nadamo se da će nam se još netko pridružiti u toj namjeri”, kažu.

Susreti se organiziraju isključivo na volonterskoj bazi i neprofitna su događanja. Nemaju čvrstu strukturu niti predavanja, već voditelji otvore temu i dopuste da sudionici slobodno razgovaraju o smrti. U Koprivnici je dosad održano desetak takvih susreta.

“Kod organizacije Kafića smrti odnedavno surađujemo s Udrugom volontera palijativne i hospicijske skrbi ‘Dignitate’ i koprivničkom podružnicom Liječničke komore. Time želimo potaknuti ljude koji su često izloženi smrti i umiranju da progovaraju o svojim iskustvima i time čuvaju svoje mentalno zdravlje.

Kafići smrti su prepoznati kao vrijedni i održavaju se uz potporu Grada Koprivnice“, tumače u koprivničkom obrtu Mudro drvo.

Sljedeći Kafić smrti, dakle, održat će se u petak, 29. travnja, u koprivničkoj Pivnici Kraluš u 19 sati. Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju na mudrodrvo@gmail.com.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još