PRIZNANJE MEĐIMURSKIM ŽGANICAMA

FOTO Prvo ocjenjivanje pokazalo visoku kvalitetu žganica

Autor: Branko Perčić Foto/Video: Udruga Međimurska žganica
- Advertisement -

Znano je, od davnine, da su žganice međimurskih žganičara dobre, zdrave i jake. Proizvodnja je domaća, priručna, bolje reći arhaična. Imaju li one objektivnu vrijednost, jesu li svjetska roba pa to ne znamo, jesu li istinski original Hrvatske – pet dosadašnjih izdanja festivala FICKO nije uspjelo razriješiti.

Zato su čelni ljudi Udruge Međimurska žganica, Općine Selnica i Turističke zajednice područja Mura i Gorice odlučili organizirati prikupljanje uzoraka, pozvati najkompetentnije kušače i izvršiti ocjenjivanje. Očekivalo se dvadesetak uzoraka, a prikupilo se njih čak 87! U utorak, 18. lipnja, u interijeru Doma kulture Selnica, za kušačke stolove sjeli su Aleksandar Brodski, dipl.ing.agr., Marijan Čižmešija dipl.ing.agr. te izv.prof.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj koji su u červerosatnom trajanju kušali i ocijenili prikupljene uzorke iz Međimurja, šire Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Na neglumljeno iznenađenje domaćini Stjepan Mesarić, Marina Matjašić i Branko Perčić s ushitom su slušali ocjene koje su se gotovo na svakom petom uzorku kretale oko srebra, što je posredno značilo kako su međimurske žganice doista vrlo dobar proizvod. Točan broj i sjaj osvojenih medalja znati će se za nekoliko dana, a sve svečano obznaniti na šestom izdanju Festivala FICKO u novim prostorima DVD Selnica u subotu 29. lipnja. Toga dana programi počinju već u 13:00h, a središnji program Festivala u 17:00h.

Ulaz je slobodan na sve sadržaje – dobrodošli!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Besplatni ljetni nogometni kamp otvorenog tipa

U proteklom tjednu Nogometna škola Općine Mala Subotica organizirala...

Slika za poklon Svetoj Margareti zaštitnici mjesta

Danas već afirmirani samouki 54- godišnji  slikar Zoran Horvat Art ...

BIG JUMP 2024 Na kupalištu u Svetoj Mariji skačite i vi za rijeku Dravu!

Na kupalištu u Svetoj Mariji danas, 14. srpnja 2024....