2. USKRSNA NEDJELJA – BIJELA NEDJELJA

Pronosimo li milosrdnu ljubav

Propovijeda: fra Tomislav Božiček

Događaj Isusova uskrsnuća bio je tako silan da su njegovi učenici bili duboko potreseni i prestrašeni. U susretima s uskrslim Gospodinom rasla je njihova vjera i dublje razumijevanje. Iz biblijskih čitanja jasno se vidi kako se mlada jeruzalemska zajednica u jednom određenom ritmu okuplja oko uskrslog Gospodina, a on ih polako privodi vjeri. Bilo je i sumnje, čak i nevjere, kao kod Tome. Oni su Isusa zamišljali kao onoga koji će promijeniti njihove prilike koji će preuzeti vlast, pa će i njima osigurati važna mjesta u društvu.

U susretu s uskrslim Gospodinom apostoli polako postaju svjesni da moraju potpuno promijeniti mišljenje i ponašanje onako kako im je Isus govorio i kako je on postupao. I zato se kao plod toga novog shvaćanja počinje u mladoj jeruzalemskoj zajednici stvarati istinsko zajedništvo u kojemu su dijelili sve i bili jedno i u dobru i u zlu. Zajednica se sastajala u prvi dan tjedna u ritmu od osam dana.

To je današnja nedjelja. Zato se nedjelja i naziva Danom Gospodnjim. Uskrsli Isus došao je na njihov sastanak. I mi danas, kad god se u njegovo ime okupimo znamo da Isus dolazi da bude s nama. On donosi mir i daje nam shvatiti što je važno za naš život u određenom trenutku. Daje nam Duha Svetoga i šalje nas da ga pronosimo u svijet, da se proslavlja ime njegovo i da se spašavaju duše. Evo, čuli smo danas u evanđelju: „Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas“ (Iv 20, 21).

Na tome svetom sastanku kršćanske se zajednice i svaki kršćanin osobno ispunjaju snagom Duha Svetoga. A on nas kao zajednicu i kao pojedince vodi u svijet da svima navijestimo Isusa Spasitelja i da po nama tješi i preobražava ljudska srca te širi svoje kraljevstvo ljubavi. Tako kršćani po snazi Duha Svetoga u svijetu djeluju na stvaranju boljeg svijeta. Pronose onu milosrdnu ljubav kojoj se dubine ne mogu izmjeriti i koja je kadra mijenjati ohladnjela i grijehom sasvim opustošena srca. Danas mnogi zbog ogrezlosti u grijehu i strašnog i hladnog racionalizma jednostavno ne mogu povjerovati u Isusa koji je Bog savršene ljubavi. Upravo njima Bog na ovu Nedjelju Božanskoga milosrđa otvara ranu svoga boka i pokazuje bezdan svoje ljubavi. On i nama govori kao što je rekao apostolu Tomi: „Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke“. (Iv 20, 27). Ima li negdje veće ljubavi od ove?

Pokušajmo već danas učiniti neko dobro jedni drugima. Pokažimo da smo spremni priskočiti u pomoć jedni drugima. Ako doista, poput Tome, na euharistijskom slavlju ne prepoznajemo našega uskrslog Gospodina, molimo ga iskreno da nam dade milost žarke i čvrste vjere. Molimo ga da se svakim danom sve više ostvarujemo kao prava zajednica i da živimo u radosti kao jedno srce i jedna duša. Zagledajmo se u ranu njegova boka i neprestano molimo: „Gospodin moj, Bog moj i sve moje“.

Najnovije vijesti

Pročitajte više