PLIJENE POGLEDE ZANIMLJIVOŠĆU I LJEPOTOM

Projekt snimanja o donjodubravskim „črnim“ pisanicama

Autor: Mladen Grubić Foto/Video: Arhiva
- Advertisement -

S godinama međimurske „črne“ pisanice bivaju sve interesantnije i zanimljivije. Stoga i ne čudi da je Narodno sveučilitše Dubrava iz Zagreba pod vodstvom dr. sc. Lucije Franić Novak, više stručne suradnice za programe hrvatske tradicijske kulture, ove godine organiziralo projekt snimanja filma o međimurskim „črnim“ pisanicama. U taj su se projekt osim glavinih protagonista supružnika Vučenik, Biserke i Branka uključili još neki žitelji Donje Dubrave.

Gosti iz Zagreba, sa suradnicima supružnicima Vučenik, u četvrtak su snimali u Donjoj Dubravi film  o „črnim“ pisanicama jer sa svojim dugogodišnjim prijateljima supružnicima Vučenik već niz godina u Kulturnom centru Dubrava održavaju radionice i prezentiraju „črne“ pisanice.

Na snimanju su sudjelovali Biserka, Branko i Marko Vučenik te Senka Rusak i Anica Horvat, a pridružile su im se učenice Osnovne škole Donja Dubrava Magdalena Horvat, Zara Horvat, Sara Knez i Marija Šestak s profesoricom likovne umjetnosti Antoniom Sirutkom.

Pisanice obitelji Vučenik su izložene u muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ u Čakovcu gdje je o njima govorila Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki.

Projekt financira Narodno sveučilište Dubrava, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još