SVESTRANI IGOR HRUSTEK

Profesor trube iz Čakovca spaja nespojivo, radi ljubičasti senf od sibirske borovnice

Autor: 24 sata Foto/Video: Haskap - OPG Hrustek, Facebook
- Advertisement -

Igor Hrustek je glazbenik, profesor trube u glazbenoj školi u Čakovcu, zaljubljenik u prirodu i kuhinju.

A da bi predahnuo od svojih nota i trube, on je odlučio u prirodi međimurske ravnice kupiti zemlju i posaditi mnogima nepoznatu voćku – haskap. Ekipa iz 24 sata uhvatila ga je u berbi.

Haskap ili sibirska borovnica inače je biljka koja potječe sa sjevera Azije, izuzetno je otporna na niske temperature, a odolijeva bubama i kukcima te je pomalo nalik na zvončić.

– Studirao sam u Zagrebu, Austriji i Njemačkoj. Nakon toga sam se 2012. vratio doma i 2014. zasadio sam prvi dio voćnjaka, otprilike 1000 grmova. Krenuo sam s ciljem da voćnjak pretvorim u mjesto za opuštanje od posla i druženje s prijateljima. Međutim, nisam znao što bih zasadio. Odlučio sam se za haskap jer ga u to vrijeme nije bilo na našem tržištu, pa sam računao da ću već u startu biti konkurentniji – kaže Igor na početku.

Danas je ponosni vlasnik 4200 grmova haskapa na 1,8 hektara zemlje u Maloj Subotici. Od početka je znao, govori za 24 sata, da će se baviti isključivo ekološkim uzgojem. To više što je već s prvim nasadima shvatio da nema potrebe ni za kakvim kemikalijama i umjetnim gnojivima.

Prije nego što je odlučio što će saditi, kako kaže, nije niti znao što je haskap niti kakvog je okusa. Ali ga je, ističe, vodila ljubav prema kuhanju i spajanje nespojivih namirnica.

– Kao glazbenik najviše volim slušati i svirati jazz i funk glazbu, koja se dosta temelji na improvizaciji, a takvi su i moji proizvodi, volim improvizirati i u glazbi i u kuhinji, uvijek pokušavam napraviti nešto drugačije, zanimljivije, ukusnije. Baza svih mojih proizvoda je sibirska borovnica, ali se uvijek trudim iskombinirati još neku namirnicu koja je s borovnicom nespojiva. Od haskapa, tako, proizvodimo sibirski avion, a to je zamišljeni avion od začina. Riječ je o mješavini sušene borovnice i vrganja te još nekoliko začina, a namijenjen je za roštilje, krem juhe i marinade. Tu su i moji ljuti umaci, odnosno moj haskap i čili papričice. Dolaze u dvije verzije: ljutoj i super ljutoj, a nadimci su im Žarko i Super Žarko – ispričao je.

Međutim, Igor je za 24 sata otvoreno priznao da je ipak najponosniji na svog Ljubu. Ljubo je senf ljubičaste boje, odakle mu i nadimak, a napravljen je kombinacijom haskapa, gorušice i mediteranskih začina.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još