REDOVNA SKUPŠTINA LOVAČKOG SAVEZA

Problema ima, no unatoč svemu broj članova je u porastu

Autor: Mladen Grubić Foto/Video: Mladen Grubić
- Advertisement -

U prostorijama Lovačkog saveza Međimurske županije, Gajeva 35, Čakovec u petak (2.12.) kasno popdne održana redovna Skupština Lovačkog saveza Međimurske županije koju je tradicionalno uvećao međimurski župan Matija Posavec. Bio je tu i predsjednik Skupštine MŽ Drago Glavina, a od strane lovaca dopredsjednik HLS Nevenko Jakopović i Ivica Stanko, glavni urednik Lovačkog vjesnika.

U skupštinu su nas izvođenjem državne himne na puhačkim instrumentima uveli Rogisti MLS koji su potom uz dužno poštovanje preminulim članovima izveli Tišinu. Isti glazbenici su skupštinu završili svirkom na lovačkim rogovima.

Skupštinom je predsjedao Ljubomir Grgec, predsjednik LS Međimurske županije,a istoj je nazočilo 47 od 59 pozvanih članova. Izvješće je započeo svečarskih tonom izrazivši ponos, pozdrav i čestitke za „sedmoricu veličnstvenih“ za 50 godina neprekidne vjernosti lovstvu koji su kasnije nagrađeni Poveljom HLS i Plaketom Nikole VII Zrinskog. To su redom: Slavko Hanić, Josip Maltarić, Franjo Goričanec, Drago Glavina, Ivan Car Dragutin Pongračić i Ivan Lepen.

Nazočni su jednogalsno prihvatili izvješće predsjednika o radu Lovačkog saveza Međimurske županije kojeg je podnio sam predsjednik. On je iznio podatke o aktivnostima za godinu iz nas koja je bila sadržajna i ispunjena velik izazovima.

– No, kada podvučem crtu pri kraju ove godine mogu reći da je bila vrlo uspješna za naš Savez – istaknuo je Grgec dodavši – Aktivnosti LS Međimurske županije tijekom 2022. godine bile su bazirane na obrazovanju lovaca, razvoju lovne kinologije, lovnog streljaštva, njegovanje lovačke etike i običaja te zaštiti prirode i ljudskog okoliša, prije svega na prostoru Međimurske županije. Stručna služba je aktivno pomagala svojim članovima u ostvarivanju ciljeva u gospodarenju lovištima i vođenju materijalno financijskog poslovanja. Sve gore nabrojene aktivnosti sprovedene su zajedno s 22 članice Saveza u koji je učlanjeno 984 lovaca i lovkinja – rekao je predsjednik koji je s ponosom dodao kako je broj članova Saveza i dalje u porastu te je ove godine evidentirano preko 150 izravnih članova, a usporedbe radi 2018. godine su imali samo 100 izravnih članova. Kako bi ostvario svoje planove Savez je surađivao s PU međimurskom, Međimurskom županijom te nadležnim državnim i županijskim tijelima, uredima, znanstvenim, obrazovnim i drugim ustanovama, javnim i privatnim poduzećima, tvrtkama, udrugama i savezima.

Posebno je rekao kako je u Savezu istaknuta strepnja kada su nestrpljivo iščekivali rješenje o pokrivanju šteta nastalih kod naleta vozila na divljač.

– Srećom, krovna organizacija lovaca uspijela je pronači zajednički jezik s Ministarstvom poljoprivrede, te su dogovorili uspješni model koji lovoovlaštenicima pokriva štete nastale na vozilima, no problem je tek privremeno riješen. Prema saznanjima koje posjedujem trajno je rješenje na vidiku, na način da se izmjeni zakonska regulativa, prije svega da se ukine presuda Vrhovnog suda RH koji divljač proglasio opasnom tvari. „Živi bili pa vidjeli“, rekli naši stari, no aktivnim sudjelovanjem trebamo vršiti i nadalje pristisak na nadležna tijela države na navedenu zakonsku regulativu usklade s europskim standardima. Sporedna žrtva ovih nepravednih propisa u Međimurju, postalo je LD Zec Mursko Središće – istaknuo je predsjednik. Rekao je kako se u rješavanje njihove problematike uključio LS Međimurske županije u suradnji s MŽ, lovište je dano na čuvanje LS MŽ, do trenutka kada lovište bude ponovno dano u zakup. Ovih dana raspisan je natječaj za zakup lovišta XX7116 Mursko Središće. Grgec je govorio o uspješnjoj suradnji s MŽ, prije svega sa županom i stručnim službama MŽ gdje im je u većini slučajeva sve išlo u prilog. Govorio je realizaciji kapitalnih projekata vrijedan više od 200 tisuću kuna. Troje partnera su HLS sa 100 tisuća kuna, LS MŽ sa 40 tisuća i LD Pepelica M. Subotica ujedinili su snage i financijska sredstva kako bi izgradili parkur strelište na civilnom strelištu LD Prepelica M. Subotica. Sama nabava parkur stojeva je u tijeku te bi trebala biti realizirana do kraja godine. Spomenuta je dobra suradna s PU međimurskom.

Pohvale su izrečene za Međimursku ligu strijelaca, Prvenstvo LS MŽ, kvalifikacije za reprezentaciju Saveza i nastup reprezentacije na prvenstvu HLS.

Pohvalno je istaknuto osposobljavanje lovaca pa je tako ove godine ispite za lovce i lovkinje položilo 73 kandidata što je rekordan broj unatrag 20 godina. Za lovočuvare je ispit položilo 6 kandidata, a uskoro će 13 kandidata polagati ispit za ocjenjivače trofeja.

Na kraju izvješća je predsjednik Grgec u ime Saveza i svoje osobno ime upučio riječi zahvale svima na uspješnjoj suradnji, uputio je čestitke veteranima, strijecima (Mladen Srnec,Ivica Varga, Josip Šoštarić, Branko Breglec, Dean Horvat, Vladimir Novak, Neven Lepen, Stjepan Leskovar, Nikola Srnec, Krunoslav Horvat), kinolozima (Zlatko Habuš, Danijel Rukljač, Mario Višnjić, Stjepan Tomašek).

I ostala skuštinska izvješća jednoglasno prihvaćena kao i neke od odluka.

Prihvaćena Izmjena dijela čl.11 Statuta Lovačkog saveza Međimurske županije koji sada glasi: “Lovački savez Međimurske županije je savez udruga u koji se zbog promidžbe lovstva i posebice unapređivanja te uzgoja, zaštite, lova i iskorištavanja divljači dobrovoljno udružuju lovačka društva (udruge) u daljnjem tekstu redovne članice: «Zec» Čakovec, «Trčka» Čakovec, «Prepelica» Mala Subotica, «Fazan» Dekanovec-Podturen, «Jastreb» Domašinec, «Zec» Vratišinec, «Prepelica» Prelog, «Fazan» Hodošan, «Fazan» Draškovec, «Jarebica» Kotoriba, «Fazan» Donja Dubrava, «Patka» Donji Vidovec-Sveta Marija, «Trčka» Sveti Martin na Muri, «Fazan» Štrigova, «Srnjak» Macinec, «Fazan» Nedelišće, «Šljuka» Gornji Mihaljevec, «Srnjak» Donji Kraljevec-Goričan, «Srndač» Selnica. Savez je nestranačka, nepolitička i neprofitna udruga upisana u registar udruga Republike Hrvatske.

Donijet je Program rada za 2023. godinu od 19 odrednica koji sadrže nastavak kontinuiteta. Tu su zastupnici društvava inzistirali da se inteziviraju aktivnosti oko naknada šteta od divljači nastale na poljoprivrednim kulturama. Glavnu ulogu u tome bi morali odigrati političari u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Važno je spomenuti i visinu članarine koja očekuje članstvo.Odluku o visini članarine i upisnine za 2023. Godinu. Članarina lovaca 30,00 eura/226,00 kn, članarina pripravnika 100,00 eura/753,00 kn, članarina lovaca koji nisu članovi lovačkih udruga….15,00 eura/113,00 kn,upisnina, lovci članovi lovačkih udruga 30,00 eura/226,00 kn, upisnina drugih pravnih osoba 800,00 eura/5.027,00 kn.

Upisnina se plaća pri prvom i ponovnom učlanjenju u LSMŽ. Članarina drugih pravnih osoba,članica LSMŽ 200,00 eura/1.506,00 kn uvećano za 30,00 eura/226,00 kn po članu pravne osobe.Lovci članovi Lovačkog saveza Međimurske županije koji su napunili puni neprekidni lovački staž od 50 godina, oslobođeni su članarine Lovačkog saveza Međimurske županije. Čestitke i potpore za rad dobili su od dopredsjednika HLS i međimurskog župana Matije Posavca, a u ime nagrađenih riječi zahvale je Savezu uputio Drago Glavina. Župan Posavec je rekao kako će MŽ u svim segmetnima pratiti njihov rad i pomagati i u svojim mgućnostima. Nije se mogao oteti dojmu da posebno ne čestita „kapitalcima-sedmorci veličanstvenih“.

Važno je spomenuti i visinu članarine koja očekuje članstvo.Odluku o visini članarine i upisnine za 2023. Godinu.Članarina lovaca 30,00 eura/226,00 kn, članarina pripravnika 100,00 eura/753,00 kn, članarina lovaca koji nisu članovi lovačkih udruga….15,00 eura/113,00 kn,upisnina, lovci članovi lovačkih udruga 30,00 eura/226,00 kn, upisnina drugih pravnih osoba 800,00 eura/5.027,00 kn.

Upisnina se plaća pri prvom i ponovnom učlanjenju u LSMŽ. Članarina drugih pravnih osoba,članica LSMŽ 200,00 eura/1.506,00 kn uvećano za 30,00 eura/226,00 kn po članu pravne osobe.Lovci članovi Lovačkog saveza Međimurske županije koji su napunili puni neprekidni lovački staž od 50 godina, oslobođeni su članarine Lovačkog saveza Međimurske županije.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još