MEĐIMURSKA PRIRODA: KORAK ZA ČISTU PRIRODU

Prijavite odbačeni otpad putem aplikacije sustava ELOO

Proljeće je i kalendarski stiglo. Prema običaju i potrebi nakon zimskih mjeseci u preduskrsno vrijeme uređuju se okućnice, vrtovi i terase. Priroda se budi. Uskoro će stabla prolistati, a nakon proljetnica procvjetat će i drugo cvijeće. Nažalost, s jedne strane uz potrebu uređenja i čišćenja svojih dvorišta i polja, kod neodgovornih pojedinaca javlja se i poriv neodgovornog postupanja s otpadom. Tada on završi u šumarcima, uz poljske puteve, potoke i rijeke. Tim nemilim scenama često svjedoče rekreativci, šetači i poljoprivrednici.

Čuvarska služba Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode pri svojim redovnim obilascima terena također opaža, popisuje i prijavljuje slučajeve odbačenog otpada u prirodu komunalnim redarima nadležnim za određena općinska područja. Osim prijave lokalnim samoupravama ista se podnosi i u sustav “ELOO – Evidencija lokacija odbačenog otpada”. Vodi je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike za prijavu i pregled odbačenog otpada. Cilj ELOO sustava je omogućavanje lokalnim samoupravama ispunjavanje obveza koje su propisane člankom 36. Zakona o održivom gospodarenju otpada.

Sustav je dostupan široj javnosti. Aplikacija je namijenjena komunalnom redarstvu jedinice lokalne samouprave za unos, obradu i pregled lokacija odbačenog otpada koje su prijavili građani putem iste aplikacije. Komunalno redarstvo jedinice lokalne samouprave dužno je ispitati svaku prijavu zaprimljenu putem ELOO u primjerenom roku ne duljem od 8 dana od dana podnošenja prijave u ELOO te u roku od 8 dana od dana postupanja po prijavi upisati u aplikaciju status postupanja.

Sukladno Pravilniku o gospodarenju otpadom (NN 81/20) od 23.10.2020. godine, počelo je obvezno korištenje sustava ELOO za komunalna redarstva jedinica lokalne samouprave. Prijava odbačenog otpada putem aplikacije ELOO sustava jednostavna je i provodi se u nekoliko koraka.

Evo što je potrebno učiniti:

– posjetiti mrežnu stranicu Evidencija lokacija odbačenog otpada (haop.hr)

– kliknuti na “Prijavite otpad” – odabrati Županiju, Grad/Općinu te opisati lokaciju i vrstu otpada

– upisati svoje podatke: ime, prezime, broj mobitela (osobni podaci nisu obvezni za prijavu)

– priložiti fotografiju odbačenog otpada – kliknuti na “Pošalji prijavu”

Nakon prijave odbačenog otpada od strane građana komunalni redari zaduženi za lokaciju na kojoj je otpad prijavljen dobivaju obavijest kako bi mogli obraditi i djelovati prema prijavi.

Detaljne korisničke upute kao i video upute s opisom svih funkcionalnosti ELOO sustava dostupne su svim korisnicima na mrežnim stranicama ELOO sustava na poveznici Evidencija lokacija odbačenog otpada (haop.hr).

Najnovije vijesti

Pročitajte više