UTEMELJENA NA PRIČAMA SREDNI VASHTAR I GABRIEL-ERNEST

Premijera predstave ‘Skriveno’ 17. travnja u varaždinskom HNK

U subotu, 17. travnja, u varaždinskom HNK održat će se premijera predstave ‘Skriveno’ redateljice Ksenije Krčar.

U predstavi glume Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco, Nikša Eldan, Filip Eldan, Mirjana Sinožić, Zdenko Brlek, Robert Španić i Karlo Bernik.

– Skriveno, diptih predstava Ksenije Krčar utemeljena na pričama Sredni Vashtar i Gabriel-Ernest znamenitog britanskog majstora kratke priče, H.H. Munroa Sakija, na površinu izvlači mračne tajne dviju naizgled uzornih, građanskih, edvardijanskih obitelji, skrivene duboko ispod debelih slojeva uglađenih manira, dobrog odgoja i krutih društvenih pravila. Skriveno slijedi put otvoren hit-predstavom Horor diptih iz 2019. godine. Dramatizacijom su dva kratka naslova pretvorena u zanimljive kazališne priče koje vrckavo, kroz jezu, humor, dramu i tragediju, dodiruju teme disfunkcionalnih i toksičnih obiteljskih odnosa, jednako aktualnih i danas, kao i u vrijeme kada je o njima, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, pisao Saki – stoji u najavi.

H. Munro Saki

Hector Hugh Munro (1870. – 1916.) bio je britanski pisac i novinar poznat pod pseudonimom Saki. U britanskim književnim krugovima i danas je smatran majstorom kratke priče. Njegove satire uglavnom su bile duhovite i domišljate kritike edvardijanskog društva i kulture, ali pisao je i priče jezive atmosfere i sablasnog sadržaja.

Rodio se u Burmi u obitelji kolonijalnih službenika, ali je odrastao u Engleskoj kod svojih dviju teta. Portreti tih žena, koje nisu pokazivale puno razumijevanja za osjećajnog dječaka, nalaze se u mnogim njegovim pričama.

Najnovije vijesti

Pročitajte više