U TOPLICAMA SVETI MARTIN

Predstavljen projekt „Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice“

Jučer i danas je u Toplicama Sveti Martin predstavljen trogodišnji projekt „Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice“. Provodi ga Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“, a sa 150.000 eura financiran je iz Europskog gospodarskog fonda.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi na ovom je skupu izrazio zadovoljstvo ovim projektom, rekavši da je riječ o prvom projektu u kojem romska zajednica nije objekt već subjekt, odnosno njegov nositelj.

-Izuzetno sam sretan što je Savez Roma, odnosno što su sami Romi nosioci projekta, rekao je Kajtazi.

Uz njega su u radu ovog skupa sudjelovali i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Suzana Krčmar i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

U sklopu programa jučer se sudionicama skupa obratila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ona je održala predavanje na temu “Osnivanje OPG-a i mogućnosti sufinanciranja njihova rada”

Željela bih istaknuti kako Vlada RH kontinuirano prepoznaje ranjivost djece i obitelji pripadnika romske nacionalne manjine te ima razumijevanja za njihove probleme. Do sada je u Međimurskoj županiji, u kojoj živi preko 5 tisuća pripadnika Roma, ugovoreno 428,6 milijuna kuna potpore iz Programa ruralnog razvoja za financiranje projekata i otvaranje novih radnih mjesta koja su od velike važnosti, posebice u kontekstu manjina, uvodno je navela Vučković.

Bilo je riječi i o statusu Romkinja u zajednici..

-One su izuzetno zapostavljene u romskoj zajednici i ovaj je projekt namijenjen njihovom osnaživanju i što većem uključivanju u društvo. Uvjeren sam da će po završetku ovog projekta položaj Romkinja biti pozitivno promijenjen, rekao je zastupnik Kajtazi.

Prema njegovim riječima Međimurje je odabrano za početak projekta, jer ovdje živi najviše Roma i problemi nacionalne manjine najviše su izraženi.

Najnovije vijesti

Pročitajte više