DAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Predsjedniku Milanoviću predstavljeni uspješni međimurski projekti vrijedni 73 milijuna kuna

Danas, 5. ožujka, obilježava se Svjetski dan energetske učinkovitosti te tom prilikom direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. Alen Višnjić sudjeluje na susretu ravnatelja i direktora energetskih agencija Republike Hrvatske s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Susret se odvija u Energetskom centru Bračak u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA-e gdje se raspravlja o izazovima s kojima se Republika Hrvatska susreće u procesu energetske tranzicije. Direktor MENEA-e Višnjić predsjedniku Milanoviću prezentirao je neke od ključnih projekata i dostignuća u postizanju veće energetske učinkovitosti na regionalnoj razini koja se ostvaruje u suradnji s osnivačem, Međimurskom županijom, a najvećim dijelom financiraju iz nacionalnih i europskih fondova.

U Međimurskoj županiji u proteklih nekoliko godina ukupno je obnovljeno 18 javnih zgrada, među kojima je čak 12 škola i učenički dom, s ukupnom investicijom većom od 73 milijuna kuna. Direktor Višnjić osvrnuo se na projekt napredne geotermalne elektrane AAT Geothermae koji se provodi u Draškovcu, a dotaknuo se i „smart“ komponente u energetici s obzirom na to da se Međimurska agencija time bavi već od 2017. godine – kroz projekt Dynamic Light što je ujedno i jedan od prvih projekata s tematikom upravljanja javnom rasvjetom u Hrvatskoj.

– Smart komponenta neizostavni je dio budućnosti energetike, no kako bi se energetski projekti realizirali u većoj mjeri u narednom periodu javno sufinanciranje će trebati nadopuniti s komponentom privatnog kapitala. Uključivanje građana u planiranje i provedbu energetskih projekata jedan je od načina što dokazuje i projekt ENES-CE, a koji smo također prezentirali predsjedniku – kazao je Višnjić.

Najnovije vijesti

Pročitajte više