PREDAVANJE KRISTIJANA PETROVIĆA

Ljubitelje mačaka ove srijede u varaždinskom HNK očekuje prava poslastica

U srijedu, 24. ožujka, s početkom u 19 sati, u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK, Kristijan Petrović održat će se predavanje ‘Mic po mic – povijest mačaka’.

Mačke su kao i mi, osjećajna bića koja duboko doživljavaju i osjećaju okolinu, događaje i bića kojima su okružena. Ovim predavanjima Grad Varaždin i TD Čistoća d.o.o. žele zaljubljenicima u mačke, pružiti dodatne informacije.

– Prvi nam je ‘mijau’ uputila prije više od 10.000 godina, na području Bliskog istoka. Od tog trenutka na dalje ova životinja zajedno s nama korača kroz povijest, a mi joj se ne prestajemo čuditi. Mnogo je toga prošla u društvu čovjeka. Egipćani su je slavili kao božanstvo, Grci su se divili njenom ponašanju, Kelti su naspram nje iskazivali strahopoštovanje, Nordijci je koristili kao efikasnog deratizatora, a Rimljani je konačno pustili u svoje domove u kojem se ubrzo snašla kao kućni ljubimac. Ljudska joj je prevrtljivost pronašla i mane pa joj je u nedostatku razuma prišila i suradnju sa zlim silama i vješticama s kojima je pak dijelila lomaču. Nakon završetka te sulude povijesne epizode, ponovno je pronašla put do toplog doma te se uskoro dobro snašla i u modernoj umjetnosti, književnosti, a nešto kasnije i u animiranom filmu i stripu. Bojali su je se Aleksandar Veliki, Džingis–kan, Hitler i Mussolini, a voljeli je Katarina Velika, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway, John Lennon i Freddie Mercury. Danas je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca na svijetu, a statistike govore da svaki peti stanovnik Zemlje ima barem jednu koja mu prede u krilu. Tiho ukorak s nama zanimljivu je prošlost na sebi svojstven način ispisala i – mačka. Želite li doznati što se sve o njoj pričalo, kako smo je kroz vrijeme percipirali, zašto joj nismo vjerovali i kako smo je na koncu prigrlili… – stoji u najavi.

Ulaz je besplatan. Zbog epidemiološke situacije broj mjesta je ograničen na 50.

Najnovije vijesti

Pročitajte više