OBITELJSKO OKUPLJANJE ZA PAMĆENJE!

FOTO Pozvali na druženje 87 članova obitelji iz obiteljskog stabla: ‘Svi ste vi s istog grunta potekli!“

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Znate li tko su sve članovi vaše obitelji, sva vaša rodbina, bratići, sestrične? Odakle potječu vaš pradjed i prabaka? Mnogi ne znaju svu svoju rodbinu, neke nisu nikad ni sreli, a neki nisu ni posjetili domovinu svojih pradjedova. Danas, 16. rujna 2023. godine priliku da upoznaju svoju rodbinu imalo je čak 87 potomaka velike obitelji pokojnog Antona Klarića i njegove supruge Hedvige Golubić iz Donjeg Mihaljevca!

Anton i Hedviga imali su ukupno 11 djece – 8 sinova i 3 kćeri: Josip, Andrija, Valent, Stjepan, Barbara, Marija, Franjo, Ivan, Antun, Jelena i Dragutin. Od desetero braće i sestara, danas je živ jedino Franjo Klarić, a nakon što mu je njegov nećak Ivan Klarić predložio da naprave veliko obiteljsko druženje na gruntu pokojnog Antona i Hedvige, krenulo se u organizaciju fešte, u čemu je najviše pomogao Ivan Klarić.

Grunt iz kojeg su svi potekli

– Kako je Franjo jedini živući stric mnogobrojnim nećakinjama i nećakama, odlučili smo napraviti obiteljsko okupljanje ne samo kako bi Franjo upoznao potomke koje nikada nije sreo, već i kako bi se oni međusobno upoznali jer svi su potekli s istog grunta. Neki od njih se uopće ne poznaju, nikad nisu bili na gruntu svog pradjeda i prabake i ne znaju odakle potječu – rekla je Franjina supruga Heidi (Adelheid Stieb), rođena Njemica, koja je po struci teolog i ima iskustva u izradi obiteljskih stabala.

Tako si je Heidi dala truda i napravila njihovo cijelo obiteljsko stablo, s popisom svih živućih članova obitelji, pa je s dvije još žive snahe pokojne Franjine braće, Terezijom i Marijom Klarić, te nećacima i nećakama i pratećom obitelji, odnosno njihovim muževima/ženama te djecom i unucima, došla do broja 87!

Heidi i Franjo Klarić sa kćerkom Jelenom i sinom Višeslavom

Sakupili su kontakte i još početkom kolovoza poslali svima pozivnice na veliko obiteljsko druženje na starom Klarićevom gruntu u Kolodvorskoj ulici u Donjem Mihaljevcu za subotu, 16. rujna 2023.

– Bilo bi mi drago da mi se pridružite, a s vama i vaša djeca i unuci. Da se barem jednom susretnemo i upoznamo i one generacije koje još nismo niti susreli, a koje će ostati kao potomci Hedvige i Antuna Klarića – napisao je Franjo u ovoj lijepoj pozivnici kakva se ne dobiva svaki dan!

Marija Klarić, supruga pokojnog Josipa Klarića i njezine potomke

Od njih 87, odazvalo ih se 40, a Franjo i Heidi, koji su nekad stanovali u toj staroj kući Antona i Hedvige sagrađenoj još 1913. godine, a danas stanuju u Zagrebu te ovdje dolaze povremeno,  zadovoljni su odazivom (sakupiti i pola njih je puno!). Oni su, zajedno sa svojom kćerkom Jelenom i sinom Višeslavom, uzbuđeno dočekali potomke velike Franjine obitelji, od kojih neke nikad prije nisu imali prilike upoznati.

Neki od njih nikada prije nisu bili u Donjem Mihaljevcu niti u Međimurju općenito. Većina Klarićevih potomaka danas naime stanuje u Zagrebu. Bili su ugodno iznenađeni ljepotama ovog mjesta, a na gruntu Klarićevih predaka u Donjem Mihaljevcu dočekali su ih i fina hrana (catering) te živa glazba, baš kako se fešta u Međimurju!

Kažu da im je puna duša, da su sretni što su se odazvali i došli! Rekao sam im: Sad znate da su vaši pradjed i prabaka živjeli ovdje i znate otkud potječete – rekao je Franjo Klarić, dodavši:

– Smatram da ako čovjek ne zna svoje porijeklo, svoj iskon i genezu, on je jedinka izgubljena u svijetu!

Franjo sa svojim nećakom Ivanom Klarićem

Uzvanici su saznali i da je obitelj Klarić došla u Međimurje nekad davno iz Dalmacije (Vrlike), tri brata koji su bili kolari (izrađivači kola) i tako ostali ovdje i promijenili sudbinu svoje loze. Jedan od njihovih potomaka je i, još uvijek živući, Vinko Klarić iz Svete Marije.

Svaka čast na ovoj organizaciji obiteljskog okupljanja, koja bi sigurno razveselila i mnoge druge obitelji!

Obitelj prvi put na okupu, barem polovica
- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još