PREDSTAVLJEN PROGRAM

PORCIJUNKULOVO 2021. Uz već poznat program ove godine i dva noviteta

Program 57. manifestacije Porcijunkulovo predstavili su u srijedu 21. srpnja 2021. godine, u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, pomoćnik direktora Turističke zajednice Grada Čakovca Marijo Krčmar i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Josip Župan. Uz poziv na događanja tijekom manifestacije, uvodnu riječ i srdačne pozdrave okupljenima uputila je gradonačelnica Ljerka Cividini te istaknula kako je s obzirom na epidemiološke mjere i prošlogodišnje okolnosti, program Porcijunkulova 2021. godine sveden na četiri dana, od 30. srpnja do 2. kolovoza, točnije od petka do ponedjeljka.

– Naravno da su nedjelja i ponedjeljak dani kada ćemo prostor dati našim Franjevcima koji su 362 u samostanu i župi sv. Nikole, a koji su pripremili događanja za posjetitelje manifestacije u samom centru Čakovca. Potrudili smo se da se ove godine održi tradicija, da Porcijunkulovo bude prisutno i ove godine, zato je potrebno navesti i financijski dio, koji će ove godine biti upola manji od dosadašnjih izdvajanja te ćemo pružiti istu zabavu i zadovoljstvo svim građanima i našim gostima – kazala je gradonačelnica i pozvala na poštivanje i praćenje epidemioloških mjera tijekom okupljanja i održavanja programa.

Više o samom programu manifestacije govorio je Marijo Krčmar, naglasivši kako ni ove godine neće izostati raznih događanja poput dječjih radionica, predstava te koncerata renomiranih glazbenih izvođača podno zidina Starog grada. U jezeru Perivoja Zrinskih tako će u petak 30. srpnja nastupiti Željko Bebek, u subotu nas očekuje koncert Opće opasnosti, u nedjelju nastupa Klapa Iskon, dok će zadnji dan Porcijunkulova pozornicu preuzeti Nina Badrić.

Kao i prijašnjih godina Porcijunkulovo ima humanitarnu notu te će se tako u ponedjeljak, 2 srpnja provoditi prodaja pogače, a sva prikupljena sredstva uplatit će se u korist Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Osim, sada već tradicionalnih događanja, za ovogodišnje Porcijunkulovo pripremljene su čak dva noviteta te će tako u ulici Kralja Tomislava biti postavljena dodatna pozornica na kojoj će se prije glavnih koncerata održati razni programi, od stand up-a do nastupa.

U ulici Matice hrvatske upriličit će se „art street”, odnosno ulica umjetnika u kojoj će se predstaviti 15-ak umjetnika, a održat će se i brojne radionice crtanja i slikanja, predstave i plesne predstave.

– Pozivam sve građane da posjete ovogodišnje Porcijunkulovo, ali i da se pridržavaju svih propisanih mjera stožera, kako bi pokazali i dokazali da se manifestacije mogu sigurno odvijati unatoč tome što je koronavirus i dalje prisutan. Program manifestacije će kao i prijašnjih godina biti dostupan na stranici manifestacije www.porcijunkulovo.com, stranici TZ-a, u aplikaciji za pametne telefone te na društvenim mrežama. Ovu priliku koristim da sve pozovem da se cijepe, kako bi u budućnosti konačno vratili na staro normalno – rekao je između ostalog Marijo Krčmar.

Važnu duhovnu komponentu održavanja manifestacije vjerskog proštenja koje se godinama razvijalo privlačeći vjernike predstavio je zatim fra Josip Župan, naglasivši kako upravo ta komponenta privlači posjetitelje iz cijelog Međimurja, kao i izvan granica županije, ali i Hrvatske. Kao i prijašnjih godine održat će se svečana centralna misa u franjevačkoj crkvi svetog Nikole Biskupa, koja se izvodi na čak tri jezika: hrvatskome, slovenskome i mađarskome. Prvi dan, u petak 30. srpnja očekuje se sveta ispovijed u 17:30 i 18:30 sati nakon čega je službeno otvoreno Porcijunkulsko proštenje. Drugog dana manifestacije, u subotu 31. srpnja, u 9 sati će se održati Sveta misa za bolesnike s bolesničkim pomazanjem, dok se u 17:30 očekuje sveta ispovijed, krunica i sveta misa u 18:30 sati.

U nedjelju, 1. kolovoza, ponavlja se raspored od prijašnjeg dana uz Marijansko bdjenje od 21 do 22 sata. Ponedjeljak, 2. kolovoza, očekuje sveta misa u 7 i 8 sati, zatim svečana procesija u 9:30, središnje hodočasničko euharistijsko slavlje mons. Bože Radoš te sveta misa u 11:15 i 18:30 sati.

Najnovije vijesti

Pročitajte više