Poljakinja Maja Szymanska (18) i Slovenac Anže Marc (17) oduševljeni su Međimurjem

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

U sklopu projekata Erasmus dani kojeg provodi Gospodarska škola Čakovec, u Međimurje su sa svojim mentorima i nastavnicima stigli učenici iz Poljske i Slovenije. Tijekom dva dana, 14. i 15. listopada 2021. godine škola je organizirala niz radionica i predavanja za svoje i strane učenike. Cilj je projekta omogućiti učenicima škole obavljanje stručne prakse diljem Europe kako bi stekli potrebna iskustva, vještine i nova znanja, ali i doprinijeti međukulturnoj komunikaciji i uzajamnoj toleranciji.

Iz Slovenije je stiglo pet učenika, a iz Poljske grupa učenika u pratnji svog nastavničkog osoblja. Za domaće učenike tijekom današnjeg dana predavanja o frizerskom umijeću održat će suradnici škole iz Frankfurta u Njemačkoj.

Poljska učenica Maja Szymanska (18) kratko se osvrnula na prve utiske koje je stekla o školi.

– Sretna sam što sam ovdje i što s novim kolegama iz Hrvatske i starim školskim prijateljima iz Poljske koji su stigli sa mnom stječem nova znanja i iskustva. Zavičaj je divan, a nastavnici škole trude se da nam ničeg ne nedostaje. Tijekom svog posjeta provest će nas Međimurjem, a bili smo i u Varaždinu. Ovo je zaista vrijedno iskustvo koje nam je omogućeno ovim programom- istaknula je Maja.

Slovenac Anže Marc (17) iz Nove Gorice u Sloveniji učenik je Biotehničke škole Šempeter. Školuje se za zanimanje poljoprivredni tehničar, a u Međimurje je stigao sa svojih pet školskih kolega.

– Ovo je bila prilika da vidimo kako se uči u Hrvatskoj i da od hrvatskih profesora naučimo nešto novo što će nam pomoći u budućnosti. Sretan sam što svi imamo priliku upoznati nove prijatelje i kolege, a opet vidjeti vaš zavičaj i školu – rekao je Anže.

Trenutna v.d ravnateljica Vesna Stunković obratila se medijima o aktualnim projektima Gospodarske škole Čakovec.

– Cilj svog truda koji ulažemo u ove programe na razini EU je da prije svega našim učenicima, a potom i stranim učenicima, omogućimo stjecanje znanja koja ne mogu dobiti u svojoj zemlji. Primjerice, podučavamo ih izradi tradicionalnih predmeta koje potom mogu sami stvarati te ih u svojoj matičnoj zemlji koristiti u turističke svrhe. To je prava razmjena znanja i vještine. Vrijednost ovih projekata je između 20.000 eura i 210.000 eura, ovisno o tome jesmo li škola domaćin ili pak u ulozi gostiju u drugim inozemnim stručnim školama – navodi V. Stunković.

Da su provedeni programi polučili rezultate dokazuje brojni primjeri.

– Prije svega želimo svojim učenicima omogućiti što bolje obrazovanje, a da projekti imaju dugoročne pozitivne odjeke svjedoči i to da je dvoje naših učenika nakon prakse u Sloveniji tamo i dobilo stalan podao. Izrazito smo sretni zbog toga. Trenutno zato radimo na projektima kojim će 90 naših učenika otići na praksu u zemlje diljem Europe, a kroz projekt 10 naših nastavnika dobiti će priliku da se stručno usavršava na inozemnim skupovima.To je dokaz da se sav angažman i napor našeg nastavničkog osoblja isplati – istaknula je V. Stunković.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Pogledajte kako je bilo ove sunčane nedjelje na Marini u Prelogu

Marina Prelog još jednog poslijepodneva bila je puna rekreativaca....

FOTO Plesne minijature

Studio suvremenog plesa “TEUTA” Čakovec, svojim plesnim kolažom, predstavio...

FOTO Lagana popodnevna šetnja uz Muru

Šetnica Svete Barbare u Murskom Središću poznata je lokacija...

Nedjelja u Gradu rudara

Nakon subote koja je bila bogata događajima u Gradu,...