Poljakinja Maja Szymanska (18) i Slovenac Anže Marc (17) oduševljeni su Međimurjem

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

U sklopu projekata Erasmus dani kojeg provodi Gospodarska škola Čakovec, u Međimurje su sa svojim mentorima i nastavnicima stigli učenici iz Poljske i Slovenije. Tijekom dva dana, 14. i 15. listopada 2021. godine škola je organizirala niz radionica i predavanja za svoje i strane učenike. Cilj je projekta omogućiti učenicima škole obavljanje stručne prakse diljem Europe kako bi stekli potrebna iskustva, vještine i nova znanja, ali i doprinijeti međukulturnoj komunikaciji i uzajamnoj toleranciji.

Iz Slovenije je stiglo pet učenika, a iz Poljske grupa učenika u pratnji svog nastavničkog osoblja. Za domaće učenike tijekom današnjeg dana predavanja o frizerskom umijeću održat će suradnici škole iz Frankfurta u Njemačkoj.

Poljska učenica Maja Szymanska (18) kratko se osvrnula na prve utiske koje je stekla o školi.

– Sretna sam što sam ovdje i što s novim kolegama iz Hrvatske i starim školskim prijateljima iz Poljske koji su stigli sa mnom stječem nova znanja i iskustva. Zavičaj je divan, a nastavnici škole trude se da nam ničeg ne nedostaje. Tijekom svog posjeta provest će nas Međimurjem, a bili smo i u Varaždinu. Ovo je zaista vrijedno iskustvo koje nam je omogućeno ovim programom- istaknula je Maja.

Slovenac Anže Marc (17) iz Nove Gorice u Sloveniji učenik je Biotehničke škole Šempeter. Školuje se za zanimanje poljoprivredni tehničar, a u Međimurje je stigao sa svojih pet školskih kolega.

– Ovo je bila prilika da vidimo kako se uči u Hrvatskoj i da od hrvatskih profesora naučimo nešto novo što će nam pomoći u budućnosti. Sretan sam što svi imamo priliku upoznati nove prijatelje i kolege, a opet vidjeti vaš zavičaj i školu – rekao je Anže.

Trenutna v.d ravnateljica Vesna Stunković obratila se medijima o aktualnim projektima Gospodarske škole Čakovec.

– Cilj svog truda koji ulažemo u ove programe na razini EU je da prije svega našim učenicima, a potom i stranim učenicima, omogućimo stjecanje znanja koja ne mogu dobiti u svojoj zemlji. Primjerice, podučavamo ih izradi tradicionalnih predmeta koje potom mogu sami stvarati te ih u svojoj matičnoj zemlji koristiti u turističke svrhe. To je prava razmjena znanja i vještine. Vrijednost ovih projekata je između 20.000 eura i 210.000 eura, ovisno o tome jesmo li škola domaćin ili pak u ulozi gostiju u drugim inozemnim stručnim školama – navodi V. Stunković.

Da su provedeni programi polučili rezultate dokazuje brojni primjeri.

– Prije svega želimo svojim učenicima omogućiti što bolje obrazovanje, a da projekti imaju dugoročne pozitivne odjeke svjedoči i to da je dvoje naših učenika nakon prakse u Sloveniji tamo i dobilo stalan podao. Izrazito smo sretni zbog toga. Trenutno zato radimo na projektima kojim će 90 naših učenika otići na praksu u zemlje diljem Europe, a kroz projekt 10 naših nastavnika dobiti će priliku da se stručno usavršava na inozemnim skupovima.To je dokaz da se sav angažman i napor našeg nastavničkog osoblja isplati – istaknula je V. Stunković.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još