OBAVEZNO SE VEŽITE

Policija od 8. do 14. ožujka kontrolira korištenje sigurnosnih pojaseva

Marijan Susenj/PIXSELL

U razdoblju od 8. do 14. ožujka 2021. godine policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske pojačano će nadzirati korištenje sigurnosnog pojasa.

 Ova akcija usklađena je s akcijama Europske unije za 2021. godinu, a u najavljenom terminu provest će se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

U srijedu, 10. ožujka 2021. godine od 10 do 16 sati provest će se ciljana akcija u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom i Policijskom upravom koprivničko-križevačkom.

 Policijske aktivnosti iz najavljene akcije prvenstveno su usmjerene na suzbijanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na prednjem i stražnjem sjedalu. Ujedno, tijekom akcije policijski službenici suzbijat će svako grubo kršenje prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu).

 Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima. Zato je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udarcu u neki objekt ili pri izravnom sudaru s drugim automobilom, nastavljaju „let“ kroz i iz vozila, koje se gotovo trenutno zaustavilo zbog sudara. Bez obzira kako se čvrsto pri tome držite rukama ili ste oslonjeni nogama, odnosno držite upravljač, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju. Neminovno, vozaču ruke popuštaju, tijelom nalijeće na upravljač, lomi grudni koš, koljena se lome od udarca u armaturu ispod upravljača, glavom ugara u vjetrobransko staklo. Suvozač kao iz katapulta izlijeće, glavom naprijed, kroz vjetrobransko staklo iz kabine automobila. Putnici na stražnjim sjedalima prelijeću prednja sjedala, glavama udaraju u vozača i suvozače, tijelom lome naslone sjedala, a mogu i izlijetati iz kabine kroz vjetrobransko staklo. To se najčešće događa maloj djeci koja sjede između sjedala.

Najnovije vijesti

Pročitajte više