ODLAZAK VJEČITOG GRADONAČELNIKA

Pokopan Milan Bandić, po čemu ga pamte međimurski političari

Danas je pokopan Milan Bandić. Za kratko mišljenje o vječitom zagrebačkom gradonačelniku upitali smo i nekoliko međimurskih političara.

Međimurski župan Matija Posavec izdvaja Bandićev doprinos djelovanju Zavičajnog društva Međimurje u Zagrebu.

-S dugogodišnjim gradonačelnikom Grada Zagreba, pokojnim Milanom Bandićem, nisam surađivao politički, no rado se odazivao na sva događanja Međimuraca u Zagrebu koja podržava Međimurska županija. Pomogao je Zavičajnom društvu Međimurja i Udruzi studenata Međimurja da osiguraju adekvatan prostor za svoje aktivnosti i druženja, podupirao je njihove ideje, a često je naglašavao važnost i značaj naših vrijednih Međimuraca za kulturni, društveni i gospodarski razvoj Zagreba, kazao je Posavec uputivši izraze sućuti obitelji i prijateljima.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač slaže se s onima koji smatraju da nakon Bandićevog odlaska u politici ništa neće biti kao prije.

Kao i sve, šokirala me vijest o smrti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Što god mislili o njegovom radu, činjenica je da je riječ o osobi čije je djelovanje obilježilo hrvatsku politiku u prvim desetljećima 21. stoljeća. Bandićev način upravljanja Zagrebom, ali i neosporni talent za javni nastup, postavio je mjerila u nacionalnoj politici. Njegovim preranim odlaskom izgubili su svi. Oni koji su ga podržavali ostali su bez političara koji je znao što građani u određenom trenutku žele i trebaju. Njegovi politički suparnici, ostali su bez osobe u kojoj su vidjele personifikaciju svega lošega u hrvatskom društvu. Slažem se s onima koji govore da njegovim iznenadnim odlaskom ništa neće biti kao prije. Što se tiče Čakovca, gradonačelnika Bandića upamtit ćemo po posjetima našim manifestacijama, ali i suradnji i pomoći kod prezentacije naših projekata u Zagrebu. Njegovim preranim odlaskom i mi smo izgubili prijatelja i podupiratelja, uz izraze sućuti poručio je Kovač.

Nekadašnji predsjednik međimurskog SDP-a i bivši župan Ivan Perhoč s Bandićem je surađivao još na početku političke karijere.

-Prije svega iskrena sućut obitelji i suradnicima s kojima je gradonačelnik Bandić surađivao svih ovih godina. Osobno smo se poznavali i surađivali smo na početku političke karijere i kasnije s pozicije župana u suradnji i podršci s Društvom Međimuraca u Zagrebu , te podršci našeg gospodarstva u Gradu Zagrebu. Bio je osoba vedra i otvorenog duha s puno energije i vremena na terenu i među ljudima, a što danas pomalo nedostaje mnogim političarima. Pratili su ga dobri projekti, nažalost i dosta kritika oko nekih poteza za koje ne mogu donositi pravi sud, jer ne znam sve detalje. Iza njega ostat će rezultati po kojima ćemo ga pamtiti i neka otvorena pitanja bez odgovora, Sada kad se opraštamo od pokojnog gradonačelnika Bandića, osobno mu se zahvaljujem za sve što je dijelio s nama Međimurcima, na entuzijazmu, silnoj energiji i osmijehu kojim  je tako silno zračio. Milane, neka Ti jelaka Hrvatska gruda koju si toliko volio, rekao je Perhoč kojem se u izrazima sućuti pridružila i nekadašnja saborska zastupnica SDP-a Dragica Zgrebec.

Bivši predsjednik Zavičajnog društva Međimurje, gospodarstvenik i političar Danijel Režek također se s Bandićem poznavao godinama.

-Poznavali smo se još od sredine osamdesetih otkada je bio sekretar u Općini Pešćenica, a ja ministar graditeljstva i zaštite okoliše. Nakon toga smo često surađivali i zajednički realizirali nekoliko projekata. Bio je počasni član Zavičajnog društva Međimurje, s kojim je povezan preko supruge čiji su korijeni iz okolice Štrigove. Često je sudjelovao na našim manifestacijama te mnogo puta pomogao društvu, a uvelike se angažirao oko uređenja prostorija u kojima smo djelovali. Upućujem najiskreniju sućut obitelji i svima koji su ga poznavali, rekao je Režek.

Najnovije vijesti

Pročitajte više