NOVOSTI

Nenad Novak: Želimo objekt u punoj funkciji, a interesa roditelja ima

Autor: Blanka Lozić Foto/Video: Blanka Lozić
- Advertisement -

Dana 17. lipnja 2024. godine održana je 20. sjednica Općinskog vijeća Općine Belica koja sadržavala samo dvije točke dnevnog reda. Nakon što su odabrani dobitnici javnih priznanja Općine Belica 2024. godine i predstavljen program Dana općine Belica koji započinje 22. lipnja 2024. godine, pokrenuta je priča o nužnosti oživljavanja vrtića u Gardinovcu i rasterećivanja matičnog objekta, Dječjeg vrtića Belica.

Raspravu je pokrenuo Nenad Novak koji je funkciju ravnatelja preuzeo sredinom 2023. godine.

-Nužno je da unaprijedimo uslugu koju nudimo, a područni odjel Gardinovec dio je te priče. Trenutno u Gardinovcu postoji šestosatni boravak u vrtiću, odnosno, od 8:00 do 14:00 sati. Živimo u moderno doba i taj raspon vremena roditeljima uglavnom ne odgovara jer je velika većina njih zaposlena cijeli dan. Posljedično, broj vrtićke djece u Gardinovcu se smanjuje i oni se usmjeravaju u matični objekt Belica čiji su kapaciteti sve manji. Pratim promjene od zime, a one pokazuju roditelji imaju potrebu za desetosatnim boravkom koje nudi vrtić u Belici, rekao je Novak.

Tijekom rasprave, Novak je upozorio i na problem prehrane i nužnosti obnove sanitarija u vrtiću u Gardinovcu kako bi objekt mogao služiti građanima Belice u punom smislu.

-Odjel u Gardinovcu nema kuhinju. Kočile su nas zakonske regulative, a trenutno imamo privremenu dozvolu izdanu od strane Zavoda da javno zdravstvo Međimurske županije da hranu u Gardinovec odvozimo iz vrtića u Belici. Kvaliteta hrane zadovoljava, no problem je transport. Ipak, to nije dugoročno rješenje. Smatram da je rješenje s kojim sam upoznao Upravno vijeće uvođenje desetosatnog boravka u područni odjel Gardinovec. Na Ministarstvo je poslan dopis s kojim nije bilo problema, budući da imamo registriran desetosatni boravak iako ga ne izvodimo. Sva dokumentacija je poslana, no ono na čemu moramo poraditi je prostor sanitarija i pomoćnih prostorija koje su u dosta lošem stanju i zahtijevaju sanaciju.

U raspravu se uključio načelnik općine Belica Zvonimir Taradi obavještavajući prisutne vijećnike da je dogovor već postignut i da se čeka da izvođači radova krenu s izvođenjem predviđenog. Planira se, naveli su Taradi i Novak, da se odjel osposobi za rad tijekom ljeta kada je zatvoren, a u međuvremenu će djeca iz vrtića Gardinovec imati mogućnost dolaziti u matični objekt u Belicu.

-Trenutno su završeni upisi u vrtić i Belica je upisala 75 djece, od kojih je 65 u Belici i deset u Gardinovcu. Proveli smo anketu i zasad se 6 roditelja koji djecu dovode u Belicu, a žive u Gardinovcu, izjasnilo da bi voljeli djecu preseliti u vrtić u Gardinovcu. Zasad tako imamo 16 djece za vrtić u Gardinovcu ukoliko bismo ga na jesen otvorili. Brojka 17 je minimum kojeg nam je Ministarstvo dalo da bismo pokrenuli desetosatni boravak u Gardinovcu. Ja se nadam da to sve možemo riješiti u ovom periodu. Ipak, neovisno o tome, problem sanitarija i hrane moramo riješiti, govorio je Novak i dodao:

Ova priča pokreće se jer moramo rasteretit matični objekt, a s druge strane imamo i navalu jasličanaca koji su na čekanju. Želimo i oživjeti područni odjel Gardinovec, a imamo i kolegicu koja sjajno radi svoj posao. Nema razloga da uz nju još netko ne stasa i da odjel dobi punu funkciju. Dvije odgojiteljice su pretpostavka desetosatnog boravka.

Raspravu je završio Taradi navodeći:

– Što se tiče hrane, pronašli smo rješenje da nam u tome pomogne Osnovna škola Belica – Područni odjel Gardinovec. Morat ćemo za kuhinju kupiti dodatnu opremu, no općina je spremna na tu investiciju. Što se tiče izvršitelja posla, razgovarali smo s ravnateljem i kuharicom koji su spremni na suradnju, a mi ćemo i snositi troškove dodatne naknade kuharici.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Krenula sezona Sportova na vodi prvim nedjeljnim druženjem

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine nastavlja sa...

Bila je privilegija poznavati Danijelu

Na preloškom groblju u subotu prije podne održan je...

FOTO Emotivni oproštaj župnika Mislava Mikaca sa župljanima! Bilo je i suza!

Izuzetno emotivno bilo je danas na oproštajnim svetim misama...