IGOR IVKOVIĆ (HDZ) POKRENUO ZANIMLJIVU INICIJATIVU

Podignimo spomenik Đuri z Međimurja u naravnoj veličini, u plavoj uniformi građevinskog radnika z beciklinom!

Na aktualnom satu današnje, zadnje sjednice Skupštine Međimurske županije u ovom sazivu, prije lokalnih izbora, na kojem su se opet ponavljala pitanja o čakovečkoj Bolnici, pravo osvježenje bio je Igor Ivković, mladi HDZ-ovac, koji je ovom prilikom pokrenuo dvije zanimljive inicijative.

– Nedavno je umro Ivan Bene, dobitnik nagrade “Zrinski”, otišao je u tišini, ali je iza njega ostao nezaboravan lik Đure z Međimurja, po kojem je bio poznat ne samo u Međimurju, nego i šire. Bio je to lik koji je simbolizirao pravog međimurskog čovjeka, lik s kojim smo se smijali, a ponekad i plakali. Zato predlažem da se kod zgrade Županije u Čakovcu postavili skulptura Đure z Međimurja u naravnoj veličini, u plavoj uniformi građevinskog radnika, kao i njegov beciklin – kazao je Ivković.

Župan Matija Posavec prihvatio je inicijativu da Ivan Bene, odnosno Đura z Međimurja, dobije zasluženo spomen obilježje, u nekom obliku koji će podsjećati na njega. Hoće li to biti prostor ispred zgrade Županije, ili negdje u gradu Čakovcu, ili pak u Starom gradu, ostaje da se vidi.

– Ima još ljudi u našoj okolici koji zaslužuju spomen-obilježja, kao što je pjevačica izvornih međimurskih popevki Elizabeta Toplek, poznatija kao Teta Liza iz Donje Dubrave, te mnogi drugi – kazao je župan Posavec, prihvaćajući i drugu inicijativu Igora Ivkovića da se hitno počne sa zaštitom međimurskog jezika. Hoće li to biti zasebni predmet u školi, ili putem znanstvenih okruglih stolova, sasvim je nevažno, ali izvorni međimurski govor moramo sačuvati. Zadnji je čas za to – kazao je Ivković.

– Sve se to može, i radit ćemo u tom smjeru, ali najviše na tom planu mogu napraviti same obitelji, da članovi međusobno razgovaraju međimurskom kajkavštinoim i tako sačuvaju ovo narodno blago – kazao je župan.

Najnovije vijesti

Pročitajte više