IZLOŽBA O OBITELJI ZRINSKIH U NJIHOVOM DOMU

Otvorenjem dviju izložbi o Zrinskima započeli Dani Međimurske županije

Međimurski župan Matija Posavec biranim je riječima, na drugom katu stalnog postava Muzeja Međimurja Čakovec, u jučerašnje predvečerje otvorio  izložbu “Zrinski i čakovečki Stari grad” koju smo dugo čekali, čekali da je vidimo u stvarnom svijetu, na klasičan način Zbog toga je izrazio radost i ponos što ovo prekrasno zdanje, kao i obitelj Zrinskih, ima široki krug štovatelja ne samo na ovim prostorima već i izvan granice Lijepe naše. Otvaranju je nazočio najuži krug uzvanika uz partnere, medije, ali i mlade dobitnike nagrada na likovnom natječaju. Organizator izložbe je bio Muzej Međimurja Čakovec, a izložba traje od početka 2.021.- 2.026. godine.

Govoreći na otvaranju ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan je iznijela tijek nastanka izložbe istaknuvši:

-Na ovogodišnjoj Noći muzeja, održanoj 31. siječnja, pod virtualnim predznakom radi loše epidemiološke slike uzrokovane virusom Covid-19, Muzej Međimurja Čakovec putem kratkog dokumentarnog filma održao virtualno je otvorio izložbeu „Zrinski i čakovečki Stari grad“. Devetominutni film u roku od 24 sata pogledalo je 5 000 gledatelja na društvenim mrežama Facebook i Instagram, dok se u idućih nekoliko dana ta brojka i udvostručila. Posjete izložbi u realnom prostoru omogućene su pojedincima i manjim školskim grupama (razredima) uz pridržavanje epidemioloških mjera. U razdoblju od dva i pol mjeseca, za vrijeme veljače, ožujka i polovice travnja izložbu je posjetilo blizu 800 posjetitelj, rekla je ravnateljica koja je bila voditeljica projekta i tehnička koordinatorica za Muzej Međimurja Čakovec

Glavne protagonistice ovog projekta bile su Magdalena Vrbanec, kustosica povijesnih zbirki, i Ana Šestak, viša kustosica, voditeljica povijesnih zbirki, dok je autor vizualnog dizajna izložbe Boris Lisjak. Tehnički postav izložbe odradili su stručnjaci iz tvrtki Eltel d.o.o. i Conservum d.o.o.  Magdalena Vrbanec je na otvaranju istaknula kako su radovi na uređenju prostora i na opremanju same izložbe financirani projektom „Livingcastles iz Operativnog programa INTERREG V-A Slo-Hr 2014.-2020. u vrijednosti od 85% dok je ostatak sufinanciran vlastitim sredstvima Muzeja. Osmišljen je izložbeni koncept koji elaborira svakodnevni život obitelji Zrinski kroz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnog života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnog stvaralaštva i vjerskog života.


-Za izložbu su iz Hrvatskog povijesnog muzeja posuđeni prekrasni primjerci hladnog i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel za što im se posebno zahvaljujemo, rekla je Vrbanec. Sastavni dio izložbe su i hologramske naočale i tableti koji sadrže posebno osmišljenu aplikaciju pomoću koje posjetitelji mogu sami kreirati izgled Starog grada Zrinskih prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća. Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, vodećim partnerom na projektu Living castles. Osmišljena je i aplikacija za mobitele na temu obitelji Zrinskih koju svaki posjetitelj može skinuti na svoj vlastiti smartphone. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene grofice Sofije Löbl. Njih je izradio majstor krojač Ivan Debeljak iz HNK Varaždin.

Ana Šestak je slikovito rekla kako bi ovu izložbu mogli nazvati izložbom Zrinskih u njihovom domu što je rijetkost u RH i njenom okruženju. Ona je istaknula da su posebne važnosti izložbe tematske cjeline iz života obitelji Zrinskih što izložbu čini dinamičnom i posebno zanimljivom. Istaknula je i kako je krajnjij cilj izložbe približiti je vremu 21. stoljeća i mladim naraštajima.

Izložba i mladi

Naime, uz prvotno virtualno otvorenje izložbe Muzej je objavio i Likovni natječaj uz izložbu na kojem su mogli sudjelovati djeca i mladi od 4 do 16 godina. Teme za likovni rad bile su: obitelj Zrinski, tajni tunel, čakovečki Stari grad, dok su propisane tehnike bile: crteži, slike, grafike, keramika, kombinirane tehnike.

-Priljev radova i odaziv mladih talentiranih umjetnika bio je takav da to nismo mogli niti sanjati! Radovi su u naš Muzej samo pristizali i pristizali te na kraju dosegli brojku od 394 radova! Naš žiri za odabir radova u sastavu: Erika Nađ Jerković (akademska slikarica, muzejska savjetnica i voditeljica Likovne galerije), Ines Virč (muzejska pedagoginja) i Magdalena Vrbanec (kustosica Povijesnog odjela i koautorica izložbe „Zrinski) imao je izuzetno težak zadatak odabrati najbolje. Kategorije nagrađenih podijeljene su na: vrtić, više i niže razrede osnovne škole i srednju školu. U svakoj kategoriji nagrađeno je najboljih tri – rekla je ravnateljica HrustekSobočan pri podjeli nagrada koje je najboljima uručio župan Posavec.

Tko su nagrađeni ?

Kategorije vrtići:

1.Izak Radek, DV Cipelica. PO Vjeverica, 2 Julijana Katerina Branović, DV Cipelica, PO Zvjezdice, 3. Jerko Perković, DV Cvrčak.

Kategorija niži razreda OŠ :

1. Hrvoje Levatić, OŠ Šenkovec, 2. Lucija Golubić, I.OŠ Čakovec, 3. Noa Varga, I. OŠ Čakovec.

Kategorija viših razreda OŠ:

1. Eva Sršen, I.OŠ Kakovec, 2. Hana Grabar, OŠ Ljudevit Gaj Mihovljan, 3. Lucija Kozajak, III.OŠ Čakovec.

Nagrade u kategorij srednjih škola:

1. Ana Paska ,Graditeljska škola Čakovec, 2. Marija Pipinić, Graditeljska škola Čakovec, 3.Hana Ribarić, Graditeljska škola Čakovec.

Nagrada cjelokupnog natečaja: Samanta Dolec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec. Mentori: Kristijan Najman i Vedran Vurušić.

Nagrada za njabolji rad skupine: Stari grad, mozaik, Centar za odgoj iobrazovanje Čakovec. Autori: Mateo Fljhar, Martino Grudić, Magdalena Hatlak, Elvir Horvat, Eva Ljatman, Marin Miklin, Sara Bistrović, David Bogar, Jasmina Bogar, Anamarija Ignac, Matija Šarić, Bisera Točagić. Mentorice: Mirna Lučin Zvjezdana Miri-Barila.

Posebna nagrada u kategoriji Naj-Zmaj: Žan Strbad, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec. Mentor: Dora Cerovčec.

Nagrade je u ime učenika s puno ponosa preuzela Dragica Benčik, ravnateljica škole.

 Na otvorenju su bili samo nagrađeni autore, dok su ostali pozivani da dođu pojedinačno pogledati izložbu bilo koji dan (ponedjeljak – nedjelja) u radno vrijeme Muzeja.

Iz Muzeja su poručili kako nisu bili u mogućnosti izložiti svih 394 radova, pa su ih odlučili fotografirati i napraviti virtualnu izložbu svih pristiglih radova. Izložba će biti podijeljena na nekoliko dijelova, po kategorijama (vrtić, osnovna škola, srednja škola) i prezentirana sukcesivno i dio po dio na našim mrežnim stranicama od 26. travnja 2021.

Gosti na otvorenju su kao glazbena pratnja nastupili Tamara Korunek uz  gitarsku pratnju Marka Žerjava.

Najnovije vijesti

Pročitajte više