MPG MESARIĆ

Počela berba badema u Međimurju: ‘Količine manje, ali kvaliteta vrhunska’

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Istog nadnevka kao i lani, ali puno ljepšeg vremena u naselju Gornji Zebanec u Općini Selnica, na imanju MPG Mesarić, započela je berba badema ili bajama.

Što je sada drugačije, pitamo Marka Mesarića, nadglednika berbe u ovom jedinstvenom međimurskom voćnjaku. Razlika je što je urod skoro dvostruko manji nego prošle godine, ali kvaliteta plodova je vrhunska, što se tiče veličine plodova, ali i ulja koje sadrže plodovi, odnosno jezgre badema.

Isto tako smo teže nego lani pronašli berače, koji su sada na višoj cijeni ili skuplji su što će imati utjecaj na cijenu koštanja čitave berbe. Berba će trajati kraće i sada možemo poželjeti da toplo vrijeme još potraje kako bi sušenje plodova na suncu i vjetru bilo kvalitetno, kaže Marko, dodajući kako je godina kao i kod vinogradara i voćara vrlo zahtjevna.

No, ipak je bila puno bolja nego 2020. i 2021. godine kada je mraz već u cvatnji sve ‘pobrao’. Ove godine urod je umanjen tijekom cvatnje, ali je sada jaki, hladan i suhi vjetar bio taj koji je prepolovio urod. Mesarićevi gaje ekološku proizvodnju, dakle tretiranje se obavi samo prije cvatnje, dok je kasnije sve pod nadzorom i upravljanje pod zakonitostima prirode.

Bademi se beru i ljušte ručno, suše se na suncu i vjetru, dakle, opet na daru prirode, a ne u sušarama, u fazi smo Vađenja plodova iz ljuski obavlja se strojem i ručno kako bi što manje plodova bilo fizički oštećeno. – Isto tako ispitujemo tržište, što nismo mogli ranije, jer nismo imali iskustva kao niti znali kakav će urod biti. Veliko zanimanje za naše bademe pokazuju Slovenci i Austrijanci, a naša želja je da ovako kvalitetne i ekološki savršene prodamo u Hrvatskoj i na tome ozbiljno radimo.

Iz plodova lanjske berbe stvorili smo savršeno bademovo ulje u dvije verzije. Hladno i toplo prešanje, ukratko o bademima u Gornjem Zebancu, govori Marko Mesarić, koji brine i u tehničkom dijelu uzgoja i obrade na malom obiteljskom gospodarstvu Mesarić u Gornjem Zebancu. Tko se želi uvjeriti kako i kakvi bademi se uzgajaju na međimurskoj ‘trdoj grudi’ slobodno narednih vikenda dođu u voćnjak i tako sve do kraja berbe, koja će sigurno završiti ranije nego je to bilo lani, kada je ‘oldomaš’ bio sredinom listopada.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još