Štrigovski župnik je na Veliku subotu kod kapelice u Stanetincu obavio blagoslov hrane što je tradicija katoličkih običaja u ovom dijelu naše domovine i ovog dijela Europe. Mi pak smo samo uru prije toga čina pohodili Mariju Knehtl koja je pripremala košaricu s hranom za nositi na blagoslov.
U Svetom Urbanu, zapravo u Štrigovskoj župi ili fari za košaricu prigodu kažu kako je oni nazivaju korpec, u mojem kraju korpica, premda je najvažniji sadržaj, a imena su kako jesu. Marija žena koja do boli drži tradiciju i običaje opisuje nam što sve ide u korpec svetourbanski.


– Na dno korpeca stavimo bijelu pamučnu krpu, a potom redom stavljamo namirnice koje su isključivo iz domaćeg dvorišta, zato i nema soli jer ona nastaje negdje drugdje. Na krpu prvo stavimo bidricu i pletenicu nadjevenih orasima i makom, i onda redom: suha lopatica i suha vratina, suhe klobasice, korijen hrena, pušlek mladoga luka i kuhana jaja domaća, ove godine prvi puta obojena, ali prirodno od gulina lukovih. Sve skupa pokrijemo svečanom krpom, ukrasimo proljetnim cvijetom, sada narcisom i nosimo to na posvećaje.

A na posvećaju sve okolo kapelice mora dišati po sušenoj lopatici ili vratini ili šunki i hrenu domaćemu. Kada dođemo doma, posvećaje ostavimo na hladnom mjesto i trošimo ga na Uskrs, nakon mise jutarnje. Sve ovo mora biti obavljeno u miru i urednosti kako bi se slavilo uskrsloga Isusa Krista kojega na ovim prostorima držimo za našega Kralja.
Vama osobno i svim djelatnicima portala Medjimurski.hr želim Sretan i blagoslovljen Uskrs, rekla je Marija Knehtl, žena koja drži do Crkve, tradicije, običaja i autohtone hrane. Sve ovo smo i probali i zalili savršenim pinotom bijelim. Kak se šika.


