DIVLJANJE CIJENA

Piletina je postala luksuz, skuplja je od telećeg buta ili lungića!

Autor: Jutarnji list Foto/Video: Ilustracija
- Advertisement -

Zašto je meso peradi, osobito piletina i puretina, u prošloj godini zabilježilo najveći cjenovni rast? Kako to da je kilogram pilećeg filea u maloprodaji postao skuplji od telećeg buta ili dvostruko skuplji od lungića? Zašto su jaja poskupjela više od 40 posto i među najskupljima su u EU?

Dio odgovora na ova pitanja i rješenja problema koji ugrožavaju ovaj važni sektor proizvodnje hrane pokušali su početkom godine na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković doznati predstavnici Odbora za peradarstvo HPK, piše Jutarnji list.

Dražen Čurila, predsjednik odbora i vlasnik tvrtke Luneta koja se bavi proizvodnjom jaja, još uvijek očekuje odgovore iz resornog ministarstva koji bi im trebali pomoći da sektor prebrodi brojne probleme.

– Cijena hrane za perad narasla je čak 40 posto, a domaća se izvozi i onda uvozi po daleko većoj cijeni. Za proizvodnju peradi koristi se najviše energije kako bi se osigurala odgovarajuća temperatura tijekom proizvodnje, a nekim našim članovima račun za plin je skočio sa 20.000 na 200.000 kuna. Ogroman je problem i nekontrolirani uvoz, koji je, između ostalog, uzrokovan ukidanjem kvota s Ukrajinom – izvijestio je ministricu Čurila.

Upozorio je i na možda najveći problem, a to je da proteklih pet godina nije raspisan nijedan natječaj za ulaganja u peradarstvo iz Programa ruralnog razvoja, osim onih koji su bili nužni za prilagodbu u prijelazu s kaveznog na podni uzgoj.

– Vrhunske rezultate u cjelokupnom peradarstvu možemo postići samo s najkvalitetnijim pilićima, a oni se mogu proizvesti samo s najsuvremenijom tehnologijom. Potrebno je investirati i u proizvodne objekte – kaže Čurila za Jutarnji list.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još